Metalové hvězdy míří do Česka. V Jablonci zahrají Jinjer, v Praze Tormentor s Cult of Fire

26.03.2021 10:14 - Jiří V. Matýsek | foto: Tomáš "Jajo" Rozkovec / musicserver.cz

Agentura Obscure Promotion optimisticky věří v lepší časy, a na podzim a zimu naplánovala hned dva koncerty. Jeden nabídne aktuální hvězdy moderního metalu, druhý naopak přiveze žánrové legendy a doplní je o žijící domácí kult.

Konkrétně se jedná o Jinjer, kteří svou zastávku naplánovali na 19. září do Eurocentra v Jablonci nad Nisou, a maďarské Tormentor, kteří na evropském turné domácích Cult of Fire nahradili původně ohlášené Malokarpatan.

Ukrajinští progresivní metalcoristé Jinjer, které vede charismatická zpěvačka Teťana Šmajljuková, patří ke špičce toho, co dnes může metal z východu Evropy nabídnout. Úspěchy po zásluze sklízí po celém světě. Kapela vznikla v roce 2009. Prvním velkým mezinárodním úspěchem se stala deska "Cloud Factory" vydaná na labelu Napalm Records. K mezinárodnímu věhlasu jim dopomohl klip "Pisces" z následujícího alba "King of Everything". Od té doby se jim daří udržovat pozici jedné z nejvýraznějších skupin žánru.

V Jablonci s nimi vystoupí také Humanity's Last Breath a Hypnose. Předprodej vstupenek už odstartoval.

Pražští blackmetalisté Cult of Fire své evropské turné několikrát odložili, nakonec se v původním tandemu s Malokarpatan uskutečnil jediný koncert. Celá šňůra byla nakonec přesunuta na začátek roku 2022 a slovenskou formaci nahradí hvězdy ze sousedního Maďarska. Jsou jimi legendy Tormentor. Dali se dohromady v roce 1985 a záhy se zařadili k muzikantům, kteří pomáhali vytvářet podobu toho, co je dnes známo jako black metal. Jejich frontmanem není nikdo jiný než Attila Csihar, muž, který se stal hlasem slovutných Mayhem. Kapela z Budapešti měla vliv na celou řadu dalších skupin, na její odkaz přísahají kromě Mayhem také Darkthrone, Immortal nebo Emperor.

Jak poznamenávají pořadatelé, spojení Tormentor s Cult Of Fire je jedinečné: "Dostanete možnost se dostat do víru toho, jak vznikal a zněl skutečný black metal, a rovněž poznat, kam až se za těch mnoho let dostal." Předprodej vstupenek na koncert, který se 12. ledna 2022 uskuteční v pražském Paláci Akropolis, byl zahájen ve čtvrtek 25. března.

Doufejme, že už to v obou případech tentokrát klapne.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY