Wardruna vypustí "Bílého havrana" během celosvětového streamovaného koncertu

05.02.2021 10:11 - Jiří V. Matýsek | foto: Tomáš Rozkovec / @musicserver.cz

Koncem ledna vydala norská formace Wardruna své páté studiové album. Nazvala jej "Kvitravn" (v překladu "Bílý havran") a najdeme na něm jedenáct písní, jakýchsi malých rituálů, které propojují moderní dobu s jejími pradávnými kořeny v přírodě. Po vydání desky by za normálních okolností následovalo turné, které by, díky rostoucímu věhlasu kapely, určitě obsáhlo celou řadu zastávek. Svět však kultuře nepřeje momentálně není bohužel jisté ani to, že skupina vystoupí na festivalu Colours of Ostrava, jak plánovala.

Alespoň malou náplastí by se mohl stát streamovaný koncert nazvaný "First Flight of the White Raven", který Wardruna chystá na 26. března tohoto roku. Vstupenky na tuto jedinečnou akci, která na jednom místě a v jednom čase virtuálně spojí fanoušky z celého světa, budou v prodeji od pátku 5. února. Akce slibuje nečekaný a povznášející zážitek i díky unikátnímu prostředí, v němž se má odehrávat. Po skončení bude záznam k dispozici k opakovanému přehrání dalších 48 hodin.

Unikátní norský soubor, proslulý i společnou tvorbou s Aurorou nebo prací na soundtracku k seriálu "Vikingové", v Praze vyprodal Velkou Lucernu už mnoho týdnů dopředu a vystoupil také třeba na vyprodaném festivalu Brutal Assault. Hraje nezařaditelnou hudbu - publicisté ji definují jako primordiální ambientní folk a pohanské ethno, a to zejména díky využívání širokého výběru severských nástrojů (včetně historických) a rovněž přírodních zdrojů zvuku (stromy, kameny, kosti, voda, oheň) se vznosnými vokály často spojenými do vícehlasů. Jako by spirituální hudba těchto muzikantů skutečně komunikovala se skoro zapomenutými božstvy a odhalovala přírodní energie a síly, jež nás dalece přesahují a jež jsou naprostou zcivilizovaností již mimo naše vnímání.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY