Staří psi Six Degrees Of Separation na "Old Dogs" stále štěkají, ale tak nějak nekoušou

13.02.2021 12:00 - Jiří V. Matýsek | foto: MetalGate

Six Degrees Of Separation patří k těm domácím metalovým formacím, které se tvrdošíjně brání tomu, aby byly jednoduše zařazeny do jedné stylové škatulky. Za čtvrtstoletí na scéně si skupina vybudovala značné renomé. Čtyři roky se napjatě čekalo na nové album. Vyšlo vloni na podzim a jmenuje se "Old Dogs".
7/10

Six Degrees of Separation - Old Dogs

Skladby: Lunacy Mantra, Standing On The Shoulders Of, Blind Date With The Past, Best For Me, Common Aid Ltd., In Between, Thoughtful Sheep (Coming of Age), Moral Sportmanship, Tied By Shame, For The Little Girl. Las Days Of Sisyphus, Thin Line
Vydáno: 26.10.2020
Celkový čas: 51 minut
Vydavatel: MetalGate
Sestava, v níž dvojici Radek Zábojník (basa, vokál) a Jiří Gajdošík (bicí) doplňuje kytarový zápřah slovutných domácích harcovníků Hypnos - tedy Martin "Canni" Klinera a Vlastimil "Vlasa" Urbanec -, je stabilizovaná již dlouhých šestnáct let. Navzdory názvu, čas zuby Six Degrees Of Separation rozhodně neobrousil. Kouše jim to stále pěkně zostra a s dravou energií. Přímočará, bezduchá řežba se ale nekoná, na to jsou všichni čtyři až příliš zkušení muzikanti.

Výsledek se přístupem ke spojování řady jednotlivých elementů blíží leckterým prog-metalovým albům. Obejde se bez přifouknutých aranží a sebestředných exhibicí, zvuk zůstává v podstatě oholený na nutný základ. Na desce se toho i tak děje spousta, ale máloco vyloženě chytne za srdce.

Nahrávka šlape převážně ve svižných tempech (vyloženým zpomalením je snad jen kratičká instrumentálka "In Beetween", jakési intro pro následující opus "Thoughtful Sheep (Coming of Age)"), atmosféru čas od času zahustí střednětempá valivost. Skladby skýtají dostatek prostoru pro zvraty, změny nálad i temp, přechody od variabilního vokálu od čistého zpěvu k tomu hrubšímu až křičenému (téměř blacková "For The Little Girl") i proplétající se harmonie dvojice kytar - což je asi ta největší ozdoba díla. Kytar je tu hodně a opravdu mě bavilo nechat se jejich melodickými linkami omotávat.

Kouzlo Six Degrees Of Separation tkví v detailu. Štědrá stopáž nechává songům dost místa, aby rostly, nikdy však nepřekročí hranici samoúčelné exhibice. Album unese i drobné hudební fórky, jako je úryvek jisté slavné filmové melodie, který se nenadále vynoří na konci jedné z písní. Natáčelo se na již tradičním místě, ve studiu Šopa v Lipově, kde mimo jiné vznikla i poslední řadovka Hypnos "The Blackcrow". Výsledný zvuk tak příjemně řeže, je sytý, detailní ("Old Dogs" je po technické stránce radost poslouchat), ale při vší vycizelovanosti působí možná až trochu chladně.

Jak kapela uvedla v tiskovém prohlášením, album "Old Dogs" se točí kolem motivu pomoci. Schopnosti podat pomocnou ruku nebo si naopak o pomoc říci. Po textové stránce je novinka plná pochybností, zvláštní nejistoty i hledání sebe sama a odpovědí ve vlastní minulosti. Snad ne krize středního věku? Se sebejistou hudební stránkou je to ale v docela výrazném kontrastu.

Nad "Old Dogs" je nutno uznale pokyvovat hlavou. Podařená produkce, spojení hrubosti i melodičtějších pasáží, hráčské umění. Poslouchá se to dobře. Ale až na pár melodických háčků, které se vážně podařily, a chytrých nápadů (za všechny například "Common Aim ltd.") úplně za srdce nechytne. Jako by si tahle smečka stále držela odstup v bezpečí za plotem. Konečného stisku ostrých zubů se bohužel nedočkáme. Nakročeno mají Six Degrees Of Separation ale slušně.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY