Loney dear v klipu "Trifles" otevírá svou duši

02.02.2021 11:53 - Dan Hájek | foto: Per Kristiansen

Před několika lety si jej pod svá ochranářská křídla vzal Peter Gabriel. Řeč je o písničkáři, který si říká Loney dear (dříve využíval stylizaci Loney, Dear) a který si na počátek jara nachystal svou osmou řadovku "A Lantern and a Bell". Na ni už nějaký ten čas láká křehká kompozice "Habibi (A clear black line)", teď k ní přibyla dojemná kráska "Trifles".

Skladba otevřeně odhaluje všechny důležité součásti života Emila Svanängena (jak zní hudebníkovo civilní jméno), vypráví o romantických snech, o dobrodružstvích, ale taktéž o jeho fobiích a o nebezpečí, kterému se nedaří ubránit. Začíná prostou klavírní linií, a jak se přidávají další nástroje, postupně graduje. K songu vzniklo i minimalistické video, ve kterém se text písně prolíná s prostými animacemi a archivními obrazovými sekvencemi.

Z obou ukázek je patrné, že oproti předchozí tvorbě ubylo elektroniky. Nad procesem nahrávání dohlížel producent Emanuel Lundgren, s nímž se Emil uzavřel ve skromném studiu v západní části ostrova Södermalm v centru Stockholmu.

"Jsou tam smutné a oduševnělé melodie, které ve vaší hlavě vytvářejí prostor plný vzpomínek, snů a něhy. Jsem velmi hrdý na to, že pracujeme s tak nadaným skladatelem. Co můžete v dobách karantény dělat lepšího než se nechat zabalit do těchto nádherných a nápaditých skladeb - do této mistrovské práce," přibližuje chystanou kolekci zmíněný Peter Gabriel.

Album "A Lantern and a Bell" vyjde v pátek 26. března a Loney dear na něm přinese tyto kompozice: Mute / All things pass, Habibi (A clear black line), Trifles, Go Easy on Me Now (Sirens + emergencies), Last night / Centurial Procedures (the 1900s), Oppenheimer, Darling, Interval / Repeat, A House and a Fire. Deska bude k dispozici na CD a vinylu, předobjednávky již běží v e-shopu labelu Real World.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY