Magnetik na albu "Les Vacances Mystérieuses" prožívají své dva roky prázdnin

19.03.2021 10:00 - Dan Hájek | foto: Radeq Brousil

Odkaz na dílo Julesa Verna, který je v názvu pátého alba Magnetik, je hodně výstižný a není ani daleko od pravdy, neb slavná kniha byla jednou z inspirací. "Les Vacances Mystérieuses" je mysteriózní výprava prázdninovými vzpomínkami, zhudebněnými historkami z dob dávných i těch současných. Zapněte mód snění.
8/10

Magnetik - Les Vacances Mystérieuses

Skladby: Menton Rock, Les Vacances Mystérieuses I, Sea Sam, On The Waves Of Courage, Little Bandolero, Samarkand, Summer Love, Nuit Au Château - Fantômes Dans La Chapelle - Dans L'ancienne Taverne - Arrivée à Saint-Tropez, L'esprit de Charles Vildrac, Tour de la Métropole 1977, Plastikman et Citroën (De Marseille à Montpellier), Automaton, Last Train To Berlin, In Wind River Mountains, To Those Who Don't Return..., Les Vacances Mystérieuses II (Sur Les Vagues De L'imagination), 7 Seconds Of Silence, Pour Me Another Glass!, Night Full Of Surprises, A Friend Of Thunder
Vydáno: 18.12.2020
Celkový čas: 57:42
Vydavatel: X Production
Ve výčtu těchto inspirací nefigurují jen verneovky, ale i knihy Františka Běhounka, Otakara Batličky nebo Františka Flose. Ve výpravném bookletu naleznete nejenom jejich seznam, ale i doporučenou hudbu k dalšímu poslechu anebo výčet filmů, které byste měli zhlédnout. Vizuál Jana Gemrota je fantaskně odvážný a všem snílkům v mnohém otevře brány k této bezmála hodinové výpravě.

Magnetik na "Les Vacances Mystérieuses" neponechali nic na náhodě. Jedná se vlastně o jejich návrat po deseti letech od vydání desky "Projektor", po hudební stránce zde přitom každý nalezne přesně to, co od tohoto uskupení okolo Moimira Papalescu očekává.

Úvod se nese v ambientních vodách, a to včetně terénních nahrávek. Muzikanti s nimi pracují přímočaře a stavějí na odkazu alba "Chill Out" od The KLF (to se mimochodem před nedávnem objevilo v upravené podobě pod názvem "Come Down Dawn" na všech streamovacích platformách) nebo z raných tvůrčích exemplářů projektu The Orb, jež se z dnešního pohledu staly téměř legendárními.

V podobném duchu se nese jak ohlédnutí za motoristickým závodem "Menton Rock", tak dětsky naivní první chytání ryb za rozbřesku na břehu moře v "Sea Sam". Většina těchto příběhů (popsaných v samotném bookletu) tvoří jakousi kostru jedné roviny vyprávění. V té druhé se k posluchači dostane asi nejosobnější kapelníkova zpověď - což je ve tvorbě skupiny novum. Tato sounáležitost s posluchačem, který si může domyslet všechny možné alternativní konce, je velmi sympatická.

"On The Waves Of Courage" nebo "Little Bandolero" si následně více pohrávají s emocemi, ke slovu se tak dostávají klávesové plochy anebo sólo pro harmoniku ("Little Bandolero" si pohrává s westernovou tematikou). "Samarkand" pak dýchá krautrockem a kraftwerkovskou poetikou z dob "Autobahn".

Naopak virtuální setkání s Plastikmanem v "Plastikman et Citroën (De Marseille à Montpellier)" je rozvernou, hravou a zároveň minimalistickou pozvánkou na taneční parket. "Last Train To Berlin" je vypiplaným návratem ke Kraftwerk - pražská formace si zde důmyslně pohrává s jejich retrospektivou na "Trans Europa Express", což je trefná pointa v době, kdy některé železnice uvažují nad opětovným zavedením nočních dálkových spojů napříč Evropou, které před lety zcela vytlačila levná letecká doprava.

Trojice bonusových skladeb připojená za sedmisekundovou proluku ticha přináší zcela odlišnou tvář projektu. "Pour Me Another Glass!", "Night Full Of Surprises" a "A Friend Of Thunder" jsou miniatury postavené na zvuku klavíru. Zprostředkovávají magické kouzlo nepopsatelného okamžiku, zachyceného během jedné noční zvukové improvizace. Možná že právě tudy do budoucna povede členitá stezka magnetického impéria.

"Les Vacances Mystérieuses" se dá snadno chápat jako návrat skupiny do formy. V mnoha ohledech je jejím asi nejvrstevnatějším opusem - zejména pro svou rozmanitost, kterou se však podařilo ohraničit jasně daným konceptem. Poslech nechává dostatek prostoru pro imaginaci a prožití vlastních variací těchto příběhů - ať už v podobě snění, nebo vzpomínání. Magnetik nepotřebují bortit zaběhlé muzikantské postupy, naopak stavějí na pevných základech a rádi objevují dosud neprobádané hudební formy. Fanouškům předložili fantaskní soundtrack k malým/velkým dobrodružstvím, která chcete s partou kamarádů prožívat znovu a znovu.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY