Když kytara protne srdce

23.04.2003 15:00 - Luboš Kreč | foto: facebook interpreta

Finští romantičtí věrozvěsti tvrdých kytar HIM uchystali pro světovou veřejnost novou desku, kterou nazvali prostě "Love Metal". Čtvrté album pětice se slaďoučkým zpěvákem Ville Valem v čele přináší přesně to, co od něj fanoušci souboru očekávají - střídmé riffy, velké melodie a obstojnou muziku.
7/10

HIM - Love Metal

Skladby: Buried Alive By Love, The Funeral Of Hearts, Beyond Redemption, Sweet Pandemonium, Soul On Fire, The Sacrament, This Fortress Of Tears, Circle Of Fear, Endless Dark, The Path
Celkový čas: 52:48
Vydavatel: BMG
S tím, kam zařadit HIM, mělo vždy mnoho lidí niterné problémy. Oni sice dokázali strhnout ocelové řetězy z rukou věhlasných kovářů, stejně tak ovšem dokázali protnout navoněným šípem roztoužená srdíčka načinčaných "bravogirls". Dekadentně smyslná tvář pěvce Ville Vala nechá jen málokterou pubescentku v klidu oddechovat, zvláště když křepčí v první řadě rozohněného kotle. Ani skupina sama nijak nezastírá, že k ryzímu heavy metalu má daleko, stačí jeden pohled na obaly desek "Razorblade Romance" nebo "Deep Shadows And Brilliant Highlights" či na logo formace, tzv. Heartagram.

Především ve srovnání s předchozími booklety je ten nejnovější výjimečný, není na něm totiž zobrazen Ville, nýbrž onen Heartagram, zlatě vyvedený na černé mozaice. Musíte jej nakláněn po světle, abyste rozpoznali všechny ornamenty, stejně tak je komponován i vnitřek s texty. Obal se tedy vcelku povedl. Hudebně můžeme též hovořit o příjemném překvapení, neboť sice nedošlo k žádným drastickým změnám, HIM ovšem vykročili cestou drobných a nenápadných posunů, které jejich hudbu pozvedávají.

Nejvýraznější skok se odehrál uvnitř hlasivkového aparátu Ville Vala, který na "Love Metal" používá širší vokální rejstřík, než tomu bývalo. Už to není pouze úpěnlivé vytí na měsíc, střídající se s oduševnělým šepotem, občas propluje éterem obhroublejší poloha ("Sweet Pandemonium") či punkující odvázanost ("Buried Alive By Love"). Hudební tváři se dostalo spíše kosmetických úprav, jako jsou výraznější a propracovanější rytmika (např. bicí v "This Fortress Of Tears", baskytara v "Soul On Fire") a nápaditější aranže (kytarové intro a outro "Circle Of Fear"). Nejdůležitější je ale pocit, který "Love Metal" zanechá - na rozdíl od předchůdce je energičtější, svižnější, důmyslnější.

HIM šlo vždycky o budování atmosféry na základě důkladné image, která ve spojení se "symbolistními" texty vytvářela takovou sympatickou pohřební náladu. Tentokrát se kapele podařilo natočit desku, která není jen nevěrohodně postaveným divadlem. "Love Metal" ukazuje, že tvrdá - rozhodně ne metalová - hudba se dá udělat i s velkým melodickým potenciálem, aniž by musel fanoušek nutně snášet polštáře nudných etud. Novinka HIM je prostě a jednoduše příjemným rockovým albem, jež by mělo získat příznivce na obou březích mainstreamového hudebního rybníčku.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY