Kytarista ze Skyline Majkii B vydává folkovou desku

26.11.2020 18:53 - Hana Bukáčková | foto: Archiv interpreta

Kdo by neznal matadory taneční scény Skyline? Kytarista Marian Balata známý jako Majkii B byl vždy trochu v pozadí. Nyní však vystupuje ze stínu a upozorňuje na sebe sólovou deskou. Jmenuje se "Nad vodou" a obsahuje deset písní laděných do překvapivě folkového, akustického kabátku s nádechem elektroniky i popu.

O produkci alba se Majkii postaral ve spolupráci s producentem Borisem Carloffem (synth), dále se na ní podíleli Vojtěch Jindra (kytara, ukulele), Jakub Antl (baskytara), Jan Chalupa (bicí) a Terezie Vodička Kovalová (violloncelo).

"Se skládáním jsem začal v šestnácti letech, prošel jsem samozřejmě jak folkovým, tak rockovým i metalovým obdobím. Nakonec mě ale pohltila elektronika. Devadesátky tomu prostě přály. Ale stejně jsem si každý rok složil několik intimnějších akustických skladeb. Pak jsem si začal nahrávat dema, jen jako takovou vzpomínku. Jednou jsem pustil několik nahrávek Borisovi a ten mě namotivoval, že dema prostě nahrajeme," komentuje vznik debutu autor.

"Nad vodou" se na streamovacích serverech objevuje v těchto dnech a vydání doprovází videoklip k písni "Stýská". Majkii B ho natáčel na impozantním železničním mostu Žampach, snímek pak doplnily ilustrace Magdaleny Kašparové. Ta prozradila, že její práce volně vychází z estetiky současné psychedelické hudby. "Přesto, že píseň sama do této kategorie nezapadá, estetika změněného vědomí díky čistě emotivním stavům nebo přívalům smutku a beznaděje mě inspirovala," svěřila se.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY