System Of A Down zveřejnili po patnácti letech dvě nové skladby. Politika ale vítězí nad hudbou

06.11.2020 14:45 - Jiří V. Matýsek | foto: Vojtěch Kubec / musicserver.cz

Je to už dlouhých patnáct let, co formace System Of A Down vydala své poslední album "Hypnotize". Od té doby sice i přes vnitřní tenze mezi jednotlivými členy sporadicky vystupuje, na nový materiál to ale nevypadalo. Až nyní se na streamovacích službách a dalších komunikačních kanálech skupiny objevily hned dvě nové skladby, "Protect the Land" a "Genocidal Humanoidz". Jen je trochu škoda, že impulsem k jejich vydání nebyly ani tak tvůrčí pohnutky, ale politika a válečný konflikt na Náhorním Karabachu, kde se spolu střetávají vojáci Ázerbájdžánu s většinovým arménským obyvatelstvem.

System Of A Down se ke svým arménským kořenům hrdě hlásí. Tento konflikt je tudíž nepochybně osobní a reakce v podobě nového materiálu pochopitelná a případná. Výsledné skladby nejsou vůbec špatné, jejich politické sdělení ale výrazně převažuje hudební kvality. Zvukově tu máme průsečík aktuálního projektu Scars On Broadway Darona Malakiana (v epické a apelativní "Protect The Land") s jakousi ozvěnou divokých, nervních a chaotických Systémů (ve druhém songu "Genocidal Humanoidz").

Ke skladbě "Protect The Land" vznikl i videoklip, který podtrhuje tak trochu náborový a motivační feeling písně. "Budeš svou zemi chránit se zbraní v ruce?" klade uskupení sugestivní otázku a jako argument zmiňuje dědictví slavných vítězství. A Arméni v Americe, mimo jiné taxikář nebo studentka, odpovídají a oblékají uniformu. Tyto scény se střídají s prostřihy na kapelu a hlavně autentickými záběry z bojů v Arménii. V jádru funkční, nicméně nikterak objevné. Jeden by čekal i více, nicméně chápu důvod, proč System Of A Down vystoupili z tvůrčího ticha právě teď.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY