Rocketmanův příběh - musicserver.cz">

"Já" popisuje skutečný Rocketmanův příběh

29.11.2020 08:40 - Dan Hájek | foto: Tomáš Rozkovec / @musicserver.cz

"To nejlepší na rock and rollu je, že i někdo jako já se může stát hvězdou," svěřuje se Elton John ve své informacemi nabité biografii. Kniha s názvem "Já" velmi čtivou formou přibližuje nejenom životní eskapády, ale i nitro legendárního hudebníka. Díky tomu zaujme nejen jeho fanoušky.
9/10

Elton John - Já

Vydáno: 10.7.2020
Vydavatel: barecz & conrad books
Pokud jste viděli vydařený film "Rocketman" (mimochodem z neskutečného výkonu Tarona Egertona byl sám Elton John paf), budete zhruba tušit, co od biografie "Já" očekávat. Kniha se stala bestsellerem v každé zemi, kde vyšla. Poodkrývá totiž i pohled do zákulisí, jež si některé hvězdy rády ostře střeží. Elton se zde dosti otvírá, srší humornými narážkami, šije nejenom do sebe, ale i do své maminky (jejich komplikovaný vztah by asi vydal na samostatný román) nebo do svých blízkých a hudebních přátel. Celý příběh má skvělé vypravěčské tempo a uvádí na pravou míru i některé z událostí, které ve zmíněném snímku sice fungovaly, ale z dramaturgických důvodů se mnohdy lišily od reality.

Publikaci lze pomyslně rozdělit na dvě části, obě přitom nabídnou množství pocitů od rozjařených momentů (za něž často mohly drogy a alkohol) až po sentiment. Příběh autor vypráví chronologicky. První polovina dosti detailně popisuje strasti počátků Eltonovy kariéry, zmiňuje jeho setkání s Berniem Taupinem, jenž se stal jeho blízkým přítelem i dvorním textařem. Nemalou úlohu zde ztělesňuje John Reid, který zpěvákovi popletl hlavu a ovlivňoval jeho dráhu.

Postupně se tak dovíte, jak vznikala převážně raná alba, jak se na ně nabalovala hudební vystoupení, turné a nejrůznější eskapády hlavního aktéra (od bujarých večírků po takřka závislost na bláznivém nakupování). Čtenář až žasne, co vše tehdy lidé dokázali stihnout. Ve stínu toho všeho se však do popředí sunou problémy s vážnějšími již zmíněnými závislostmi a další zdravotní komplikace. Rocketman si tehdy několikrát sáhl až na své psychické a fyzické dno. Vše tu přibližuje bez zbytečného balastu a snahy situace nějak zlehčovat nebo omlouvat. Nechybí zde i několik odboček. Elton si střílí ze svých blízkých přátel (Rod Stewart, John Lennon nebo Freddie Mercury), ale vzpomíná i na hudební spolupráce (třeba nahrávání s Kiki Dee).

S příchodem devadesátých let minulého století se tón vyprávění změní. Opakování cyklů deska - turné - deska se vesměs zcela vytratí, výrazně se sníží i míra kostrbatých kotrmelců a bláznivin. Elton zde témata svého povídání otáčí ke svým zdravotním trablům, problémům se závislostí, pitvá nekonečné rozepře a neshody se svou matkou a dojímá se nad ztrátou blízkých (jedno z jeho posledních setkání s Freddiem patří mezi nejemotivnější okamžiky knihy). Zaměřuje se třeba i na sblížení a odcizení s Georgem Michaelem, který jej skrze noviny poslal do háje, když se mu Elton snažil pomoci.

Zmiňuje rovněž důvody a rozjezd nadace AIDS Foundation. A popisuje rovněž své partnerské štěstí s Davidem Furnishem, vstup do registrovaného partnerství a narození jejich synů. Hudebně se už tolik nezaměřuje na svá řadová alba a svou pozornost obrací na filmové písně (své pevné místo zde má "Lví král") a tvorbu muzikálů.

Pochvalu si rozhodně zaslouží překlad Ondřeje Rolníka, kterému se podařilo udržet sled vyprávění včetně Eltonových ironických narážek v kontrastu s dojemnými vsuvkami. Navíc nenahrazoval vulgarismy za slušnější alternativy, John tak zůstává během toku slov svůj. "Já" se tak směle může zařadit do první ligy povedených životopisů, které nic zbytečně nemaskují, nezveličují a nebojí se ukázat i pravou tvář, lidskost a nebojácnost i vtip. Milým bonusem je obrazová část, jež mapuje důležité milníky z hudebníkova života.

S filmem "Rocketman" připomínaným v úvodu je spojena nejenom tato kniha, ale i čerstvě vydaný box rarit "Jewel Box". Za zmínku stojí zejména jeho poslední osmý disk s podtitulem "And This Is Me...". Prezentuje selekci oblíbených písní Eltona Johna. Je tu tak kupříkladu "Philadelphia Freedom", jejímuž vzniku autor v publikaci věnuje nemálo prostoru, a v samotném závěru nechybí duet "(I'm Gonna) Love Me Again", v němž Elton spojil síly s Taronem Egertonem. Tento disk tak nepřímo tvoří virtuální soundtrack k biografii "Já". Kruh se krásně uzavírá a Elton se loučí s hudební kariérou s noblesou sobě vlastní.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY