"The Album" od Blackpink kouká na Západ. Možná až moc

31.10.2020 08:30 - Honza Balušek | foto: Netflix

Málokdo nad dvacet chápe, že domácím albovým hitparádám momentálně vládnou čeští rappeři. Podobným úkazem z říše podivností se může zdát i globální úspěch k-popu. Chlapecká formace BTS a dívčí čtyřka Blackpink jsou aktuálně na špici této hudební vlny a ani "The Album" Jihokorejek nedává přesnou odpověď proč.
7/10

Blackpink - The Album

Skladby: How You Like That, Ice Cream (feat. Selena Gomez), Pretty Savage, Bet You Wanna (Cardi B), Lovesick Girls, Crazy Over You, Love To Hate Me, You Never Know
Vydáno: 2.10.2020
Celkový čas: 24 minut
Vydavatel: YG Entertainment/Interscope Records

Pochopit asijský hudební trh (a hlavně jeho popovou část) by si vyžadovalo nastudovat spousty materiálů, a tak se smiřme s tím, že láska k asijskému popu se v posledních dvou letech přelila od skalních fanoušků přes celou zeměkouli a naplno zasáhla i euroamerický trh. Jihokorejská čtveřice Blackpink už stihla objet velké koncertní prostory po celém světě, ale až nyní vydala své debutové album. A to obsahuje jen osm písniček.

Recept na úspěch je v podstatě jednoduchý: kombinace čtyř hlasů, chytlavé melodie, anglické názvy skladeb i slogany, případně i části textů, takže si třeba ani nevšimnete, kolik veršů je korejsky. Aby bylo jasno, že dámám jsou Jižní Korea a Japonsko už dávno malé, hostují na desce americké hvězdy Selena Gomez (v "Ice Cream") a Cardi B (v "Bet You Wanna"). Právě částečná orientace na Západ ale může trochu zklamat skalní příznivce. Až na výjimky ("How You Like That" či "Crazy Over You") totiž songům chybí jistá aranžérská čerstvost a místy až podvratnost, která činí asijský pop pro jiné trhy zaplněné generickými hity tak fascinujícím.

Pokud ale máte chuť na svěží popovou jednohubku a nemáte nic proti částečnému zpěvu v korejštině, je "The Album" zábavnou jízdou, která šlape od začátku do konce.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY