Lehkost a tíha lidského bytí, to je "Leon" Never Sol

19.10.2020 15:32 - Dan Hájek | foto: facebook umělce

Své druhé album "Chamaleo" vydala Never Sol téměř před dvěma roky. Od té doby stále pracuje primárně na zvuku svých budoucích nahrávek. O tvůrčím procesu, vlastních posunech a vnímání hudby se nedávno rozpovídala i v rozhovoru pro sérii ON AIR. Během povídání se zmínila i o novém singlu "Leon".

Sára Vondrášková (jak zní její civilní jméno) už nějakou tu dobu primárně pracuje s analogovými syntezátory (v tomto případě to byl klasický Prophet 08). A tak i niterná novinka v minimalistické formě využívá nejrůznějších smyček a jejich vrstev. Autorčin hlas je s nimi v plném souladu a stává se velmi důležitým nástrojem v její tvorbě.

"Ač je náš minifilm poměrně přímočarý, otevírá zároveň mnoho zajímavých otázek týkajících se lidské podstaty, našich tužeb, naší nenasytnosti, schopnosti obětovat se pro druhé i vlastní hodnoty pro společnost jako takovou," přibližuje vznik doprovodného videa režisér Jaroslav Moravec. Snímek vytvořil společně s kameramanem Filipem Markem. Hlavní postavu si zde zahrála Rachel Lascar. Prochází se imaginární (vzdálenou) krajinou a svým způsobem rozdává radost. Jednotlivé obrazy jsou alegorií na jakousi lehkost a tíhu lidského bytí, s až dojemnou ilustrací nečekaných momentů v našich životech.

Vše je v kontrastu s tíhou melancholického textu. Dle Never Sol je o lidské vytrvalosti a odvaze či o síle překonávat nástrahy, které nás na této pouti potkají. Výsledek se vryje velmi hluboko do duše a zanechá mnoho otázek k zamyšlení. Doufejme, že se "Leon" nestane osamoceným trackem a najde si své místo na Sářině případné třetí desce.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY