Nāv patří ke špičce domácího black metalu. Druhé album "Arcizlo" tuto pozici utvrzuje

15.10.2020 16:05 - Jiří V. Matýsek | foto: Facebook interpreta

Jihočeští Nāv vtrhli na domácí blackmetalové hřiště s energií jasně zářícího bolidu. Vybroušený debut "Smrtci" i jejich neutuchající koncertní apetit je rychle katapultovaly mezi nejlepší nová jména na místní scéně. Rok a něco od prvního alba nyní přichází jeho následovník, deska "Arcizlo".
8/10

Nāv - Arcizlo

Skladby: March Towards the Dying Sun, False Messiah, Shadow of Man, Hang the Saints, Fallen, Lost Kingdom, The Enabler, Gaia, Looking Into Abyss, Pick Your Poison
Vydáno: 13.9.2020
Celkový čas: 44 minut
Vydavatel: NAAB
Podařený debut může být pro spoustu kapel důvodem k vráskám na čele. U dvojky se totiž dost často láme chleba. Poeticky, ba dokonce roztomile nazvaný první studiový počin Nāv nastavil pomyslnou laťku docela vysoko. Trojici, ukryté pod pseudonymy Hrom (basa, vokály), Herm (bicí) a Ivarg (kytara, vokály), se totiž podařilo ukout moderně střižené blackové album, které se ale zároveň dokázalo spolehlivě pohybovat na poli stylové tradice, znít současně a zároveň si zachovat i solidní dávku neotesané hrubosti.

Poněkud tradičněji pojmenované "Arcizlo" (opět k dispozici na kazetě nebo coby digitální download) pokračuje v nastoleném bezešvém propojování ortodoxně hrubozrnného přístupu s výraznou melodičností. Melodických háčků tentokrát přibylo, baterii kytar načechrává novinka - klávesy -, z nahrávky ale zároveň nemizí tlak a černočerná atmosféra. Čtyřiačtyřicet minut nenechává příliš prostoru pro oddech. Těch několik pomalejších, až směrem k doom-metalovým sférám obrácených momentů celek spíše zahušťuje a zahaluje do oparu bezvýchodnosti.

Posun k lepšímu zaznamenal zvuk. "Arcizlo" zní vyváženěji, chce se říci až profesionálněji, sound ale trochu přišel o část své syrovosti a špíny. Příznivce raw přístupu k blacku samozřejmě může tato vycizelovanost odradit, nemyslím si však, že by to bylo ku škodě věci. Nāv si s mixem své druhé desky vyhráli, vše je perfektně čitelné, každé cinknutí činelu, riff i písknutí kytary zde má své pevně dané místo a nezaniká. Zvuk neztrácí na ostrosti ani mohutnosti. A za zmínku stojí i slušná srozumitelnost dvojice vokálů, což v žánru rozhodně nebývá pravidlem. Prostě radost poslouchat, od začátku do konce.

Nāv se na svém druhém dlouhohrajícím počinu nepokusili do detailu zopakovat recept debutu. Vzali si z něj ty nejpodstatnější ingredience a do výsledného pokrmu přisypali spoustu nového koření. Vybrousili sound, propracovali atmosféru, využili zkušenosti nabyté živým hraním. "Arcizlo" zaznamenává vzestupnou tendenci kapely, která se přirozeně vyvíjí a novinky do své tvorby integruje nenuceně, v rámci přirozeného vývoje.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY