OSA ocenila za celoživotní přínos Jaroslava Uhlíře, dvě trofeje získali Xindl X a Zdeněk Král

30.09.2020 12:41 - Josef Martínek | foto: facebook Xindla X

Také tradiční udílení Výročních cen OSA se vinou pandemie uskutečnilo v nezvykle komorní podobě. Vyhlášení výsledků za rok 2019 bez přítomnosti diváků bylo živě přenášeno na webových stránkách organizace. Hned ze dvou cen se může radovat Xindl X - stal se nejúspěšnějším skladatelem i textařem české populární hudby.

V oblasti vážné hudby si podobně počínal Zdeněk Král. Zvítězil v kategoriích vážná skladba roku ("Kde domov náš?") a nejúspěšnější skladatel vážné hudby.

Za celoživotní přínos byl oceněn Jaroslav Uhlíř, autor mnoha zlidovělých hitů, který nedávno oslavil 75. narozeniny. V kategorii s názvem populární skladba roku zvítězili Mirai s písní "Anděl", jejímiž autory jsou Mirai Navrátil a Jan Pokorný alias Pokáč.

Ochranný svaz autorský rozdal své ceny již popatnácté. Novinkou letošního ročníku byla úprava kritérií při generování výsledků ze statistik OSA. Jde o autory a skladby, které poprvé v posledních dvou letech zaznamenaly mimořádný úspěch v koncertním provedení, ve vysílání rozhlasu a televize, v prodejnosti nosičů, na internetu a při dalších užitích, a to bez ohledu na datum jejich registrace u OSA.

"Abychom více přiblížili veřejnosti opravdu aktuální úspěšnou tvorbu jak v oblasti vážné, tak populární hudby, rozhodli jsme se omezit výběr hudebních děl ze statistik. Žebříčky se nyní sestavují pouze ze skladeb, které jsme nejvíce slyšeli v posledních dvou letech," upřesňuje Michal Prokop, předseda komise pro Výroční ceny OSA.

Moderace i dramaturgie večera se již tradičně ujala dvojice Petr Prokop a Ondřej Cihlář (divadlo Vosto5), kteří diváky zavedli do pohádky. Zazněla řada tematicky laděných písní.

Výsledky Výročních cen OSA za rok 2019:

Zlatá cena OSA: Jaroslav Uhlíř
Zlatý fond OSA: autor: Pavel Šrut
Zlatý fond OSA: skladba: hudba a písně k filmu "Šíleně smutná princezna" (hudba Jan Hammer ml., texty Ivo Fischer)
Cena za propagaci a šíření české hudby: Eva Urbanová
Populární skladba roku: Anděl - hudba a text: Mirai Navrátil, Jan Pokorný (Pokáč)
Vážná skladba roku: Kde domov náš? - Zdeněk Král
Nejúspěšnější skladatel populární hudby: Ondřej Ládek
Nejúspěšnější textař: Ondřej Ládek
Nejúspěšnější skladatel vážné hudby: Zdeněk Král
Nejúspěšnější nakladatel: Universal Music Publishing, s.r.o.
Nejúspěšnější mladý autor populární hudby: Augustine Dunn
Nejúspěšnější mladý autor vážné hudby: Indi Stivín
Nejúspěšnější autor vážné hudby v zahraničí: Michal Rataj
Nejúspěšnější autor populární hudby v zahraničí: Jaromír Nohavica



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY