Marpo pracuje na nové sólovce. Navštívili jsme ho ve studiu

28.09.2020 17:25 - Hana Bukáčková | foto: Jáchym Grohman

Marpo točí další řadovku a my jsme byli u toho. V půlce září jsme ho navštívili v Babylon Studios v Jeníkově u Teplic. Novinka vzniká opět za přispění ověřeného týmu z "Dead Man Walkig", tedy pod taktovkou producentského tandemu Markuse Trana a Clinta Murphyho.

Marpo ve studiu
© Jáchym Grohman
Všechny jsme zastihli v počáteční fázi, kdy nahrávka teprve dostává první konkrétnější rysy. "Teď je vše ve stadiu, kdy ještě nic nevíme," otevřeně přiznal rapper. Pustil nám píseň, která sice ještě nemá název, měla by jej však nakonec sdílet s celou kolekcí. Následně se svěřil, že se potřebuje dostat do Ameriky, aby nafotil vizuál, booklet a natočil klipy. Proč? "Protože to je louisianská bažina," odpověděl. Chtěl by tak navázat na snímek "Dead Man Walking", který vznikal v nevadské poušti.

"Lidi vtáhneme do Louisiany, New Orleans. Miluju na country, že když si ho pustím, tak si přijdu jak v Nevadě, protože mě to stáhne do Ameriky. A tahle deska to podle mě dokáže taky. Je to jako film. Všichni rapují o klasických věcech, aby to bylo nezávadný a milý, aby to hrála rádia. Tohle je totálně jiný projekt," naznačuje muzikant.

Díky náklonnosti ke country bude nahrávka obohacena o tradiční nástroje americké klasiky - mandolínu, banjo nebo housle. Zároveň bude prý znít syrověji a špinavěji. Album bude opět celé v češtině, k veršům ale Marpo tentokrát přistupoval jinak. "Nikdy jsem nepsal texty ve studiu, až nyní. Nemohl jsem se na to dřív soustředit. Poslední rok a půl jsem začal muziku svým způsobem nenávidět, stejně jako celou branži, a odřízl jsem se od ní. Celý mi to přijde pokrytecký. Najednou jsem zpátky v sobě našel ten oheň. Hype je natolik silný, že vytvoříme něco jedinečnýho. Když jsme dělali desku "DVA", bylo to rychle, teď je to vše připravený dopředu, mám vše rozmyšlený dopředu, ale je to asi tím, že je to sólo deska," říká Ota Petřina a ukazuje mi své dva pracovní sešity. Do jednoho si píše texty, do druhého plány, tabulku a časovou osu s termíny a úkoly. Precizní a důsledný je dle svých slov už od puberty.

Marpo ve studiu
© Jáchym Grohman
"Mám rozjednaného hosta ze států, ale nejdřív chce slyšet písničku. Musím ji přeložit do angličtiny a pak bude záležet, kolik si řekne. Mám rozjednaného i Machine Gun Kellyho, ale ten si řekl sto tisíc dolarů, nerozumí zkrátka našim budgetům. My přitom máme polovinu téhle částky na celou desku. Nechci platit tolik peněz za featy, to bych to radši udělal na bázi přátelství," zasvěcuje nás do načrtnutých plánů o případné hostovačce.

Celkově to vidí na tři sezení, tedy kolem měsíce studiové práce, která by měla přinést asi desítku tracků. Výsledek volně naváže na titul "Dead Man Walking" z roku 2018 a měl by vyjít na začátku dubna. Pokud se její autor nedostane včas do států, je možné, že se vydání posune na podzimní sezónu. Teď už zbývá jen držet palce a těšit se.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY