Crossband v písni "Jak si kdo ustele" upozorňují na problém znečištěné planety

14.09.2020 15:25 - Milan Menčík | foto: archiv kapely

Crossband oslavil před pár dny své patnáctiny a nyní posílá do světa videoklip "Jak si kdo ustele". Text songu napsal Xindl X, hudbu složil Jarda Kříž. Hlavní roli si střihli herci Martin Zounar a Martina Randová, kteří hrají rodiče dětí, jež ztvárnili Sofie Kokrment a Kristián Toman.

Planetu, na které žijeme, máme pouze jednu a častokrát se k ní chováme tak, jako bychom ji mohli každou chvíli vyměnit. "To, že bychom něco udělali pro čistotu kolem nás, nosím v hlavě už několik let, ale nenapadal mě vhodný text. Nepořádku kolem nás, hlavně tedy v přírodě, jsem si začal všímat při mých toulkách s batohem na zádech. Člověk nechápe, co jsou někteří lidé schopni vyhodit jen tak. Kdekoli," vysvětluje smysl díla zpěvák Jarda Kříž.

Dle jeho slov se ale tyto věci nedějí jen v Česku. "Podobné obrázky jsem viděl i ve Španělsku, Chorvatsku a dalších místech. Je to problém i v poměrně vyspělých zemích, o těch méně vyspělých ani nemluvě. Tam ta změna myšlení bude trvat roky. Čím více jsem se o tohle téma zajímal, tím víc jsem začal zjišťovat, že to není jen o odhozeném nepořádku, ale že je to také o nadměrné produkci odpadu, nesmyslných obalech a podobně. A na to vše by měl nový klip upozorňovat," dodává.

Lidé jsou prostě různí. Po celé republice se dělají nejrůznější úklidové akce, na kterých se sejdou party lidí, kteří mají rádi čistotu a pěknou krajinu, jenže za chvíli na to samé místo přijede automobil s použitými pneumatikami a vyklopí je tam. Sympatická pop-rocková záležitost působí možná trochu káravě, na podobné věci je však potřeba upozorňovat. Přece jen jsme tu pouze na návštěvě.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY