Koňe a Prase se představují společně se "Stěhovákem"

01.09.2020 14:53 - Hana Bukáčková | foto: Jakub Koutný

Říkáte si: Koňe a Prase, co to probůh je? Možná objev letošní sezóny. Trio z Valmezu ve složení Martin Janírek, Viktor Mikulášek a Lenka Halová může totiž zaujmout nejen svým mimoňským názvem. Pokud navíc máte rádi divnohudbu a notujete si, když hrají MIDI LIDI, Ventolin, Mucha a podobní, muzikantům ho prominete a dost možná se začnete i těšit na jejich debut "Bramborové hity", který vychází první zářijový den.

Ve svých skladbách formace veselou formou reflektuje každodenní situaci obyčejných lidí, s důrazem na ekologii a společenskou kritiku. Výjimkou není ani song "Stěhovák". Jeho text vychází přímo z osobní zkušenosti kapelníka Janírka. "Dvanáct let jsem bydlel a pracoval na zámku Žerotínů ve Valašském Meziříčí a důsledkem své velké sběratelské vášně jsem nashromáždil opravdu velké množství různých starých věcí. Ty jsem po vyhazovu ze zaměstnání musel kamionem stěhovat na jiné místo," popisuje.

Videoklip k písničce sestříhala z archivních záběrů kapely Johana Novotná, která se podílela mimo jiné na Ventolinově dnes už kultovním klipu "Disco Science". Nevím proč, ale výsledek mi trochu asociuje film "Olga Hepnarová" - je též černobílý a takový syrový, stejně jako začátek i konec jinak střihového klipu. Působí to jako úryvek z nějakého filmového trháku. Navíc ta spojitost s náklaďákem... Ale nakonec tleskám, Koňe a Prase je celkem dobré zjevení a já mu pomalu přicházím na chuť.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY