Nina v klipu "Yellow" vyzdvihuje ženskou sílu. Má nakročeno k tomu stát se objevem roku

16.08.2020 10:24 - Filip Pešta | foto: Facebook interpreta

Tuzemská popová scéna má další nový objev. Je jím zpěvačka, skladatelka a tanečnice Nina Schwarzová vystupující pod svým křestním jménem Nina. Na podzim chystá debutové album a jako lákadlo teď přináší umělecký videoklip k prvnímu singlu "Yellow".

Objevovat nové hudební talenty je vždy dobrodružstvím. Nikdy totiž nevíte, co přijde. Kolem nových tváří se často vzedme vlna očekávání, která však může výsledný produkt rychle smést z povrchu zemského. Tahle pecka však onu vlnu s přehledem ustojí a v moderním popu může hrdě vyčnívat. Důvodem proč může být například znělý, hlubší odstín barvy hlasu interpretky, svěží rytmická struktura i frázování v angličtině.

Kdyby to nestačilo, pořád je tu celkový zvuk. O ten se postaral Nikodem Milewski, který stojí za nahrávkami Mikolase Josefa. Spoluautorem a producentem singlu je Sebastian Hádl, jenž tento rok obdržel stipendium na prestižní americké univerzitě Berklee College Of Music. Jejich společná spolupráce nabídne popovému posluchači údernou rytmiku, nevtíravě ráznou akustickou kytaru a uvěřitelnou Ninu jako silnou a nezávislou vypravěčku příběhu o ženské síle. Temnější sloku vkusně střídá energičtější refrén, a přestože má "Yellow" pečlivě vybroušené atributy všeho, co mainstream žádá, výsledek není nudný, laciný ani přehnaně prvoplánový. Jinými slovy lze slyšet, že se oba autoři v dnešním popovém prostředí suverénně orientují, a svůj potenciál využili naplno.

Pod uměleckým videem je podepsán Jakub Mahdal a právě žlutá barva v něm představuje vnitřní energii a sílu člověka. Vizuální stránku doplňuje taneční choreografie Terezy Kvasnovské. Výsledný produkt má sloužit jako inspirace pro ty, kteří zažívají psychické či fyzické utlačování ve vztahu nebo v rodině, a vyzdvihuje důležitost boje za vlastní nezávislost. Světla i barvy příjemně přecházejí z temnoty do bílé záře, přesně dle emocí hlavní protagonistky. Song i klip si v českém středním proudu drží vysokou úroveň a dokazuje, že Nina má našlápnuto velmi dobře.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY