Taylor Swift poodhaluje v "Cardigan" své vyzrálejší písničkářské já

24.07.2020 15:58 - Josef Martínek | foto: NME

Není tomu tak dávno, co se zdálo, že countryová Taylor Swift definitivně zůstane minulostí. Ještě loni na jaře zpěvačka v pilotním singlu "ME!" své sedmé řadovky "Lover" hopsala v doprovodu kýčovitých rekvizit a fanoušci staré dobré Taylor s kytarou mohli jen nostalgicky zamáčknout slzu.

O rok a čtvrt později je ale všechno jinak. Mezi popovými zpěvačkami letos, zdá se, frčí návraty ke kořenům. Zatímco Lady Gaga či Kylie Minogue se po countryové odbočce poslušně vracejí k tanečnímu popu, Taylor Swift jde přesně opačnou cestou. Už název a promo fotky k nečekaně vydanému albu "folklore" to jasně naznačovaly. Zvuk novinky pak vystihuje první singl "Cardigan".

Tentokrát nečekejte žádnou rádiovku po vzoru "Shake It Off" nebo zmíněné "ME!". Taylor spolu s Aaronem Dessnerem napsala poklidnou písničku, jejíž melodie se vám pevně zapíše do paměti až po několika přehráních. Magická atmosféra, která na vás skrz tóny klavíru dýchne, však za opakovaný poslech rozhodně stojí.

Písně na nové album skládala třicetiletá interpretka v izolaci v časech pandemie. A videoklip ke "Cardigan" tuto náladu vkusně ilustruje. Taylor si ho sama režírovala a prostřednictvím svého piana se v něm přenáší do alternativních světů. Nejprve ze svého pokoje zamíří do mechem zarostlého lesa, posléze bojuje s rozbouřeným mořem. A nakonec se zase vrátí do své vyhřáté místnůstky, aby se zachumlala do teplého svetru.

Není to Taylor Swift, jak ji známe z dob jejích začátků. Jako písničkářka dozrála a "folklore" v jejím současném podání už tolik necílí na masy. Její obchodní talent je však natolik velký, že bychom se vůbec nedivili, kdyby se i z její osmé řadovky stal prodejní bestseller.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY