Rapem ovládaný albový žebříček vede Dorian, The Weeknd nadále drží prvenství v rádiích

24.06.2020 15:09 - Josef Martínek | foto: Blakk Market

V rádiovém éteru se změna na první příčce nekoná, všechny soupeře opět předčil The Weeknd s "Blinding Lights". V albech se z vítězství může radovat Dorian, další zástupce domácího rapu, v poslední době jasně dominantního žánru. S novinkou "Dori Dori Dori" přeskočil minule kralujícího Viktora Sheena.
The Weeknd - After Hours
© facebook interpreta
RÁDIA - The Weeknd má na svědomí nejúspěšnější píseň posledních týdnů. "Blinding Lights" přidává třetí triumf v řadě, celkově už pátý. Na rekordmana letošního roku mu ale ještě přece jen pár vítězství chybí - Lewis Capaldi kraloval s "Before You Go" od března do května hned osmkrát za sebou.

Nejhranější českou skladbou už není "Hned teď (pojď být světlometem)" od Kryštof, která si z dvojky pohoršila na šestku. Stříbro nově uloupili Mirai s letním songem "Yahoda". Kapela z podhůří Beskyd zažívá celkově radostné období, je tomu totiž jen pár dní, co získala svého druhého Anděla. Po dva roky staré sošce za Objev roku nyní kralovala v kategorii Skupina roku. Prvenství jí přineslo album "Arigató", ze kterého právě "Yahoda" pochází.

Zpět na stupně vítězů se vracejí Chinaski, "Kapradí" se posouvá ze čtyřky na trojku. Elitní pětici doplňují dvě zpěvačky původem z oblasti Albánie a Kosova, na čtyřce boduje Ava Max s "Kings & Queens" a pátý řádek okupuje Dua Lipa s "Physical".

Do Top 10 se znovu vyšvihl již jednou zmíněný Capaldi, "Before You Go" míří ze třináctky na číslo devět. A zpět mezi nejhranější se vydrápala také Lady Gaga. Zatímco ve světě boduje spíše duet s Arianou Grande "Rain On Me", tuzemská rádia z desátého místa protáčejí předchozí "Stupid Love".

Nejlépe umístěná novinka startuje na osmapadesáté příčce. Britský písničkář JP Cooper zazářil v českém éteru loni na podzim, tehdy se jeho spolupráce s Astrid S "Sing It With Me" na několik týdnů stala nejhranější písní u nás. Na tento úspěch se pokusí navázat se singlem "Little Bit Of Love".

Jako šedesátý pátý startuje britský rapper Macca Wiles s "Outlined" a z devětašedesátého místa se hlásí Meduza. Italské producentské trio patří k těm jménům, která byla po zrušení letošního ročníku Colours Of Ostrava přesunuta do programu ročníku 2021. Nechme se překvapit, zda půjde novinka "Born To Love" ve šlépějích předchozích populárních kousků "Piece Of Your Heart" nebo "Lose Control".

Top 10 ČR - rádia:
  1. The Weeknd - Blinding Lights
  2. Mirai - Yahoda
  3. Chinaski - Kapradí
  4. Ava Max - Kings & Queens
  5. Dua Lipa - Physical
  6. Kryštof - Hned teď (pojď být světlometem)
  7. Saint Jhn - Roses
  8. Alicia Keys - Underdog
  9. Lewis Capaldi - Before You Go
  10. Lady Gaga - Stupid Love


Dorian - Dori Dori Dori
© Blakk Market
ALBA - Přehlídka domácích rapperů, kterou v posledních týdnech a měsících nabízí albový žebříček, nekončí ani s příchodem léta. Dalším zástupcem tohoto žánru, jenž se svou hudbou pronikl až na vrchol pořadí, je Dorian. Jeho druhá deska "Dori Dori Dori" obsahuje celkem čtrnáct songů s hosty, jako jsou Renne Dang, Psycho Rhyme nebo Sensey.

Na dvojku klesl Viktor Sheen. jehož "Černobílej svět" nemusíme čtenářům pravidelných komentářů dlouze představovat. Třetí příčku uhájil Ca$hanova Bulhar s nahrávkou "rap disco revoluce" a z rapového žánru nás nevytrhne ani bramborový post, kde nadále přebývá Nik Tendo s titulem "Restart".

Zahraniční pop music je bohatě zastoupena od pátého do osmého místa. The Weeknd si s "After Hours" lehce polepšil a znovu nakoukl do Top 5, naopak "Chromatica" Lady Gaga ztratila čtyři příčky a padá na šestku. K trvalkám již patří sedmý Harry Styles ("Fine Line") a osmá Dua Lipa ("Future Nostalgia").

Elitní desítka nabízí ještě jednu novinku. Tereza Mašková vydala svou první studiovku "Zmatená" a posluchači ji ocenili devítkou. Recenze na prvotinu této zpěvačky s charakteristickými růžovými vlasy, která se před dvěma roky blýskla v SuperStar, jsou však zatím spíše rozpačité.

Historickou hudbu připomene z devětadvacítky loutnista Jan Čižmář. Deska "Codex Jacobides / Praga circa 1600" přenese posluchače na začátek sedmnáctého století.

Zmínku si zaslouží také dvě novinky ze čtvrté desítky. Domácí Clarinet Factory si s "Pipers" vysloužili pětatřicátý řádek, o tři pozice hůře je na tom Norah Jones zásluhou "Pick Me Up Off The Floor".

Top 10 - alba:
  1. N Dorian - Dori Dori Dori
  2. Viktor Sheen - Černobílej svět
  3. Ca$hanova Bulhar - rap disco revoluce
  4. Nik Tendo - Restart
  5. The Weeknd - After Hours
  6. Lady Gaga - Chromatica
  7. Harry Styles - Fine Line
  8. Dua Lipa - Future Nostalgia
  9. N Tereza Mašková - Zmatená
  10. Labello - Pop

Úplnou rádiovou i prodejní hitparádu pro 25. týden najdete na stránkách IFPI zde


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY