Tereza Mašková svou tvář nenašla. Na své prvotině je opravdu "Zmatená"

27.12.2020 16:30 - David Böhm | foto: facebook interpreta

V červnu přišla na svět nová česko-slovenská SuperStar Barbora Piešová, a o týden později svůj debut představila Tereza Mašková. Stalo se tak dva roky po jejím vítězství. První alba finalistů této soutěže bývají uspěchaná, jenže ač Tereza měla času dost, výsledek tak vůbec nepůsobí.
4/10

Tereza Mašková - Zmatená

Skladby: Žár, Nahá, Blíž za tebou, Víc než hádky, Náš svět, New Me, Chtěla bych znát, O nás dvou, Jsme nej, Žijeme jen jednou (feat. Ondřej G. Brzobohatý), Láskou se splést, Tažní ptáci
Vydáno: 12.6.2020
Celkový čas: 42:53
Vydavatel: Warner Music
Ano, my víme. Pěkně nám to trvalo. Jenže konec roku svádí k bilancování, a tak jsme se ještě podívali na zoubek necoverovému debutu Terezy Maškové. Příhodně na sebe však nechala docela dlouho čekat právě i její prvotina "Zmatená". Na tuto recenzi se však na rozdíl od ní vyplatilo počkat.

Vlastně nás zřejmě nevědomky upozorňuje už i samotný název. Sbírka dvanácti skladeb působí jako celek schizofrenně. Začíná celkem nadějně - emotivní singl "Žár" sice nepředstavuje hudební revoluci, skvěle ale pracuje s Tereziným hlasem. Sázka na jistotu? Jasně, ale vkusná. Navíc ten emotivní text čtyřiadvacetileté slečně dokážete uvěřit. Když se v nudné "O nás dvou" v refrénu až pateticky zpívá: "Prý osud máme daný / jako dýka a její rány / že milovat je ztrácet / a nejvíc ztrácí milovaný, to já vím," nelze se zbavit dojmu, že na takové výroky Mašková zkrátka nemá věk. Nad tím, že není jejich autorkou, můžeme (zvlášť u debutu) mávnout rukou, je pak ale třeba jí psát texty na míru.

V samotném chvostu desky se skrývají dvě opravdové tragédie. Jmenují se "Jsme nej" a "Žijeme jen jednou". První zmíněná je typickou xindlovinou, která rádoby inteligentně snad postopadesáté kritizuje sociální sítě. Samozřejmě na řádně nezáživném hudebním podkladu. V tom všem rýpání navíc autor v pasáži: "Z všeho, čím jsme žili, jsme udělali soutěže / a poměřujeme se tu, soudě, že / místo hřišť chcem mít radši závodní dráhy," zapomněl, že bez soutěže jménem SuperStar by tu Tereza nebyla. A stejně tak zabolí zmíněný duet s Ondřejem G. Brzobohatým. Snahu o živější skladbu o bezstarostném tancování doprovází neúnosně zatuchlý funky beat, který pasuje tento duet na hudební katastrofu.

Pokus o energickou skladbu se velmi povedl v případě songu "Chtěla bych znát". A nebylo třeba mnoho. Pár kytar, bubny, trochu tleskání a co nejmíň auto-tune. Vznikla tak nejlepší stopa na desce. Veselá, energická a zpěvná. Takhle to mělo vypadat častěji. Typicky český (rozuměj plytký) pokus o světovost v prvním singlu "New Me" zkrátka nedopadl dobře. A "Náš svět" se nachází někde v půli mezi těmito dvěma zmíněnými.

Platí tak vlastně to, co kolegyně Simona Knotková prohlásila před čtyřmi lety v recenzi debutu Emmy Smetana. "Nepotřebujeme žádné další zpěváky, potřebujeme osobnosti, takové, které do ztrouchnivělé kultury naší zemičky zase zanesou svěží vítr a nebudou se bát vyčnívat." A "Zmatená" zní tak průměrně, až to bolí. Kdyby její nahrávání trvalo pár měsíců po skončení soutěže, dalo by se přimhouřit oči a doufat, že příště se zpěvačka vytáhne s lepším materiálem, protože na něj dostane více času. Takhle SuperStar vyplivla další sympatickou tvář se skvělým hlasem, kterou ale nikdo nenavedl na správnou cestu. Cyklus pokračuje. Další!


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY