Nedožité sedmdesátiny Karola Duchoně připomíná trojalbový výběr jeho největších hitů a rarit

07.06.2020 11:39 - Milan Menčík | foto: archiv Opus

Během finálového kola letošní SuperStar zazpíval jeden z finalistů Giovanni Ricci píseň Karola Duchoně "Mám ťa rád". U nás je tento interpret málo známý, na Slovensku si však vysloužil status podobný, jako má u nás Karel Gott. Duchoňovi však na to muselo stačit jen pětatřicet let života. Letos v dubnu by se dožil sedmdesátin a tento fakt se rozhodlo připomenout vydavatelství Opus trojalbovým výběrem jeho největších hitů s titulem "Karol Duchoň 70 Opus 1970 - 1985". Nechybí na něm ani výše zmíněná skladba a k ní stylově devětašedesát dalších.

Karol Duchoň - 70 naj
© archiv Opus
Výběr písní dostal na starost erudovaný člověk, hudební expert, producent a moderátor Juraj Čurný, který ho doplnil i průvodním textem. "Karol Duchoň sa na slovenskej hudobnej scéne začal presadzovať práve v dobe, kedy vzniklo slovenské hudobné vydavateľstvo OPUS a je preto logické, že tento komplet je zostavený z nahrávok, ktoré pod touto značkou vyšli v období rokov 1970 - 1985 na vinylových singloch, albumoch a kompiláciách. Je medzi nimi aj viacero takých, ktoré na CD nikdy nevyšli," představuje výsledný výběr skladeb.

První CD představuje Karola Duchoně jako skvělého interpreta skladeb ze zahraničního repertoáru (Cliff Richard, Demis Roussos...). Druhé CD je věnované skladbám, které přímo pro něj napsalo několik desítek domácích skladatelů a textařů, třetí disk je určen hlavně pro nejvěrnější fanoušky. Naleznou na něm duety, skladby, které zazněly na festivalech, a další rarity.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY