Poklona pod tušenou oblohou

12.04.2003 10:57 - Luboš Kreč | foto: facebook interpreta

Nadějné brněnské rockové skupině Animé vychází debutová deska "Sky Above The Wires", která naznačuje zdravý odkaz k rock'n'rollové písničce orámované svěžím zvukem a nadprůměrnými instrumentálními výkony. Více v naší recenzi.
7/10

Animé - Sky Above The Wires

Skladby: Passing Phase, Off, Wide, Vain, Same As Today, Need For Speed, Leaver, Sleep In The Photographs, Memory Overflow, Trees & Aerials, Empatetic, Something For Ever
Celkový čas: 51:00
Vydavatel: Redblack
S Animé jsem se poprvé setkal minulý rok na podzim, když vystoupili v Paláci Akropolis v rámci Redblack Festu. Hráli první a na rozdíl od následujících metalových vyslanců Dark Gamballe, Sad Harmony a Endless se nijak nevyžívali v barvitě tvrdých pasážích ani v řevem utopeném vokálu. Přímočarou kytarovou písničkou proplouvali sálem, bavili moderně střiženým rock'n'rollem. Debutová deska "Sky Above The Wires", která vyšla - překvapivě - u brněnské firmy Redblack Productions, potvrzuje veskrze pozitivní vibrace, jež rozhýbaly tělo a upoutaly mysl na koncertě.

Vůdčí osobností Animé, která má na svědomí všechny texty, je zpěvák a kytarista Jiří Kučerovský, jehož možná někteří znají coby Bigglese, člena stájových kolegů Forgotten Silence. Za kolegy mu tentokrát jsou basista Tomáš Otevřel a bubeník Ladislav Šiška, nesmíme zapomenout ani na Toma Šlápotu, vyhlášeného metalového producenta a mimo jiné klávesistu vyškovských Dark Gamballe. Tihle všichni se společnou pílí a práci v bzeneckém studiu Shaark zasloužili o vznik nadprůměrné kytarové desky, jejíž nejvyšší devizou je maximální profesionalita.

"Sky Above The Wires" je lhostejná vůči elektronice, vůči taneční hudbě, vůči podlézavé melodičnosti, vůči prvoplánové tvrdosti. Se zaujetím naopak hledí vstříc bigbeatové šíři, která pojme mnoho zdánlivě rozdílných žánrů. Animé nesvazují svou tvorbu úzkými pentlemi a dovolují si čerpat pohonné hmoty nejen z klasického rocku, ale také dokáží udeřit punkovou atmosférou ("Vain"), smyčcovým aranžmá ("Empatetic") nebo hardrockovou valivostí ("Wide"). Deska je to staromódní a progresivní naráz, vzpouzí se pseudorockovým klišé poslední doby a zároveň rozkrývá krásu zvukové jednoduchosti, melodické přímočarosti, koncepční propracovanosti. Každý akord, každá linka, každičký tón mají na desce své přesně určené místo, dotvářejí společnou mozaiku, nepoletují nahodile vzduchem.

Album Animé potvrzuje sílu klasicky vystavěných skladeb, když jsou podloženy solidními nápady stejně jako dobrým zvukem a profesionálními výkony. Přesto (nebo právě proto) z desky vanou zřejmě až příliš chladné poryvy, na nichž se nemalou měrou podílí také Kučerovského necharismatický vokál. Nemám lék ani radu, která by "Sky Above The Wires" posunula mezi skvostná díla, jež u Redblack Productions připravili Endless či Dark Gamballe. V podstatě ji ani nepotřebují, protože debutová deska takové kvality, že snese i nejpřísnější měřítka, se jen těžko hledá. Za to Animé patří dík a hlavně poklona s hřbetem hluboko k zemi skloněným. Poklona pod tušenou oblohou nad dráty vykresleným horizontem.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY