S Vypsanou fiXou "Pojedeme spolu"

28.05.2020 15:51 - Hana Bukáčková | foto: Honza Průša

Vypsaná fiXa ze San Piega během korony nezahálela. Odehrála deset online koncertů, zpěvák Márdi natočil akustické verze (méně známých) písní formace i s návodem, jak je hrát u táboráku, bavil děti vytvořením postavy Kapitána Vejfuka a taky si zahostoval s kolegy z jiných skupin v písni "Jsme na zkoušce v roušce" kamarádů Wohnout. A nyní pardubický ansámbl nahrál novinku "Pojedeme spolu" a přihodil i klip. Ten vznikl na koncertě pro lidi v autech, který se uskutečnil počátkem května v pražských Holešovicích.

"Nouzový stav na nás dopadl tvrdě a my jsme si prohlídli opravdové dno, protože naše dvouleté snažení, které mělo vyvrcholit nejlepším létem v historii kapely, se zhroutilo jako domeček z karet. Ale nevzdali jsme to. Kapela se neuvěřitelně semkla a úplně bez cizí pomoci a předešlých znalostí jsme začali online hrát pro zavřený lidi. Zpětná vazba byla neuvěřitelná a ta energie nám dodala sílu k tomu, že jsme dokonce nahráli novou píseň," říká frontman.

"Vzhledem k tomu, že jsme byli každý zavřený úplně někde jinde, tak jsme každý svůj part nahráli doma. Basák třeba nahrával v dřevěném domečku, který postavil na hraní svým dětem, a kytarista využil kvůli přirozenému echu veřejné schodiště činžovního domu. Materiál jsme pak poslali Ondřejovi Ježkovi do studia Jámor a on z džungle našich nápadů vydoloval parádní song. Myslím, že bude sloužit i jako dokument kulturního vyžití v covidové době pro příští generace díky videu Tomáše Bláhy. Každý zde může vidět, že energie živé hudby je nezměrná, potřebná a pro vlastní automobily i trochu nebezpečná," dodává frontman.

A má pravdu. Vizuál návykové písničky zastihuje kapelu v její přirozené poloze. Láká na rozjezd letní sezóny po karanténní době a zároveň je vzpomínkou na dobu rouškovou. Jsme na stejné vlně a zkrátka pojedeme spolu, pandemie nepandemie...



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY