Nové desky 17/2020 - od Kennyho Chesneyho přes Man Man po Hot Country Knights

04.05.2020 10:00 - Tomáš Parkan a Petra Hubáčková | foto: Hot Country Knights

Tento týden bude zářit díky Kennymu Chesneymu country, kterého podpořil parodický projekt Dierkse Bentleyho. Po jejich bok se připojí například art popová Austra, pozapomenutá JoJo, debutující Delanila či bluesový tandem Band Of Heysek a Sawyer Fredericks. Rockery zase potěší Car Seat Headrest a pro metalové fanoušky tu máme novinku Havok.
V pátek 1. května vyšly tyto nové tituly:

Kenny Chesney - Here And Now (Warner Music)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: country

Kenny Chesney - Here And Now
Americká countryová superstar Kenny Chesney stále drží svoji dvouletou kadenci a vydává své devatenácté studiové album "Here And Now". Po dlouhých letech opustil svého dvorního producenta Buddyho Cannona a dvanáct písniček natočil společně se stále populárnějším Rossem Coppermanem. Mezi autory se ale objevují osvědčená jména jako Josh Osborne, Shane McAnally, Brett James nebo Josh Kerr. Jednu písničku pomáhal složit i Ed Sheeran, který ovšem byl u celého procesu nahrávání a můžete ho na desce slyšet prakticky ve všech skladbách coby doprovodný vokál. Zda Chesneymu změna prospěla, můžete zjišťovat na jeho YouTube profilu.


Car Seat Headrest - Making A Door Less Open (Bertus)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: alt rock

Car Seat Headrest - Making A Door Less Open
"I když je to docela odlišné album od Willa a zbytku Car Seat Headrest, pořád na něm rukopis Car Seat Headrest jasně poznáte: Témata jako rodina, láska, společnost. Odchylka od standardu to určitě je, ale spíš ve smyslu logického vývoje a ne novátorských nápadů," charakterizuje jeden z příznivců altrockové formace Car Seat Headrest její novinku "Making A Door Less Open". Jestli má pravdu, posuďte sami a poslechněte si některé z desítky nových skladeb na oficiálním webu kapely. O svůj názor se podělte v komentářích pod článkem!


Ghostpoet - I Grow Tired But Dare Not Fall Asleep (Mystic Production)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: alternativní rock / indietronica / fusion jazz

Ghostpoet - I Grow Tired But Dare Not Fall Asleep
Tři roky po úspěšném albu "Dark Days + Canapés" se anglický hudebník Obaro Ejimiwe aka Ghostpoet vrací se svojí pátou studiovou nahrávkou, pro kterou zvolil poměrně dlouhý název "I Grow Tired But Dare Not Fall Asleep". Deset písniček je poměrně pestrým, i když trochu náročným žánrovým mixem, v němž uslyšíte alternativní rock společně s indietronikou, fusion jazzem, trip hopem a experimentální hudbou. Lepší představu si uděláte prostřednictvím muzikantova bandcampu, kde je celé album ke slyšení, a pokud vše dobře dopadne, budete si ho v říjnu moci poslechnout naživo v pražském Lucerna Music Baru.


Tip týdne

Sawyer Fredericks - Flowers For You (Windrake Recordings)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: folk / blues

Sawyer Fredericks - Flowers For You
S kytkami pro tebe stylově na Prvního máje přispěchal americký písničkář Sawyer Fredericks, který v roce 2015 jako nejmladší účastník v šestnácti letech překvapivě vyhrál americký The Voice. Od té doby ale už uplynul nějaký čas a folk bluesový muzikant se od alb vydaných pro Republic Records vydal zcela nezávislou cestou. Svoji aktuální desku vydává na svém vlastním labelu a připravil pro ni celkem dvanáct skladeb, které se hodně přiklánějí na bluesovou stranu. První singly, které si můžete poslechnout na jeho YouTube kanálu, mu přinesly jednu cenu The Independent Music Awards.


Hot Country Knights - The K Is Silent (Bertus)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: country

Hot Country Knights - The K Is Silent
Že country není nutné brát tak vážně, se rozhodl dokázat Dierks Bentley. A tak dal dohromady parodickou kapelu Hot Country Knights, která si aktuálně dělá srandu z devadesátkového country. Dalšími členy jsou Doug Douglason, Marty Ray Roburn, Trevor Travis, Monte Montgomery, Barry Van Ricky a Terry Dvoraczekynski. Deset skladeb se nebojí otřít o Gartha Brookse, Dolly Parton s Kennym Rodgersem a další hvězdy. Uvítali v nich dokonce dva hosty - jsou jimi Travis Tritt a Terri Clark - a v jednom z prvních klipů si zahrála Tiffani Amber Thiessen alias Valerie z "Beverly Hills, 90210". Že téhle sebrance není opravdu nic svaté, zjistíte na jejich YouTube profilu.


Havok - V (Sony Music)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: thrash metal

Havok - V
Pojmenovat svou pátou studiovou desku jednoduchým názvem "V" může být pro někoho až příliš bez kreativity - obzvlášť pokud má jít o moderní metalovou kapelu, jakou je Havok. Formace proslula svými politicky laděnými texty, které patří v moderním metalu mezi ty nejlepší. Novinka "V" disponuje agresivnějšími kousky, které nenechají žádného příznivce tvrdší metalové hudby chladným. Ukázky k poslechu si můžete vychutnat po návštěvě oficiálního webu skupiny.


JoJo - Good To Know (Warner Music)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: r'n'b / pop

JoJo - Good To Know
Americká zpěvačka Joanna Noëlle Levesque, kterou svět už od konce devadesátých let zná pod značkou JoJo, vydává po čtyřech letech svoji čtvrtou desku "Good To Know". "Pojmenovala jsem takto album, protože vše, co jsem se v posledních letech naučila - každá zpětná vazba, kritika, ať už zvenku nebo zevnitř, cokoli - to vše jsou informace. A všechny jsou dobré! Jsem šťastná, že jsem měla prostor k přemýšlení o své dosavadní cestě. Všichni neustále žijeme, učíme se a to je to, co dělá život tak zábavným," prozradila sama zpěvačka o názvu kolekce. Písničky psala dohromady s dalšími muzikanty a producenty, jako byli například Chantal Kreviazuk, Lowell, Nat Dunn, 30 Roc, ovšem tím hlavním byl norský multiinstrumentalista Lido, který stál za úspěchem "Badlands" Halsey. Na YouTube zpěvačky si můžete poslechnout, kam ji zmíněná kritika posunula.


Delanila - Overloaded (Zyg Zyg Records)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: alternativní rock / avantgardní pop

Delanila - Overloaded
Anglická hudebnice, která aktuálně žije ve Spojených státech, Danielle Eva Schwob v minulosti spolupracovala s umělci, jako například Jóhann Jóhannsson, Ben Folds či Philip Glass a dosud působila spíše jako skladatelka scénické muziky a hudby pro jiné umělce a různé organizace. Nyní přichází se svým debutem "Overloaded", který vydává pod jménem Delanila. Dvanáct skladeb, které na něj zařadila, se stylově pohybuje mezi alternativním rockem a avantgardním popem a tematicky se v nich dotýká aktuální digitální internetové doby. Album produkoval trojnásobný majitel Grammy David Bottrill, jenž v minulosti spolupracoval například s Tool, Muse nebo Placebo. Seznámení s Delanilou, můžete podniknout na jejím YouTube kanálu.


Band Of Heysek, R. L. Boyce & Kenny Brown - Juke My Joint (Indies Scope)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: blues

Band Of Heysek, R.L. Boyce & Kenny Brown - Juke My Joint
Blues-rockové trio Band Of Heysek natočilo nové album "Juke My Joint" v USA. Nahrávání se uskutečnilo v Mississippi s bluesmanem R. L. Boycem, který si v roce v roce 2017 vysloužil nominaci na Grammy. Pátým do party pak byl propagátor syrového a autentického stylu hill country blues Kenny Brown. Nahrávalo se v poměrně svižném tempu, během jednoho dlouhého odpoledne, a to na starou analogovou techniku přímo na pásy, naživo, všichni dohromady. "Energie ve studiu se dala krájet. Měli jsme sice připravených pár nápadů, které jsme chtěli s R. L. a Kennym zkusit, ale R. L. to vše vzal do svých velkých rukou se slovy: 'I'll do it my way.' Vzal si moje texty, které si různě v reálném čase při nahrávání upravoval a frázoval do svých hypnotických rytmů. My jsme se jen naladili na jeho vlnu, bylo to vlastně celé improvizace," prozradil Honza Švihálek. Výsledkem je osm skladeb, jejichž ukázky znějí na stránkách vydavatelství Indies Scope.


Man Man - Dream Hunting In The Valley Of The In-Between (Bertus)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: alternativní pop

Man Man - Dream Hunting In The Valley Of The In-Between
"Chytlavé a chytré!", "Man Man nikdy nezklame, wow!" anebo: "Je skoro nemožné vybrat si jednu oblíbenou skladbu. Man Man zbožňuji a na této desce najdete koncentraci všeho, co máte u tohoto interpreta rádi." Přesně takto vypadají reakce nadšených fanoušků na novinku Man Man, za kterou stojí Ryan Kattner. "Dream Hunting In The Valley Of The In-Between" je jeho první studiovou sólovkou po dlouhých sedmi letech a posluchačům přináší celkem sedmnáct kousků. O jejich kvalitě se ale přesvědčte sami poslechem na Spotify.com.


EP

  • Diana Gordon - Wasted Youth (Warner Music)
    Fanoušci Diany Gordon, která se proslavila jako spolupracovnice Mary J. Blige nebo producentka "Lemonade" Beyoncé, stále čekají na nástupce debutu "With The Music I Die", který vydala ještě pod jménem Wynter Gordon. Americká zpěvačka jim však servíruje poměrně bohatá EP, kteří by mnozí další vydávali za řadové desky. Na "Wasted Youth" zařadila hned osm skladeb, kde opět kombinuje R&B, pop a hip hop s taneční hudbou. Uslyšíte je na jejím YouTube.
  • Vladivojna La Chia - Hrdinům naší doby (Supraphon)
    Posledních pět let se Vladivojna La Chia věnovala převážně zhudebňování básní Anny Alexandrovny Barkovové. Pěticí skladeb svou pouť s touto ruskou básnířkou a novinářkou uzavírá. Nahrála je se svou doprovodnou kapelou 4Trio, cellistkou Terezií Vodička Kovalovou, kytaristou Petrem Uvirou, bubeníkem Lubošem Pavlíkem a zpěvačkou Sylvií Bee. Velký prostor v nových skladbách dostal také theremin a vokál Marie Ladrové a hoboj, anglický roh a vokál Jarmily Vávrové. Jako hosté se objeví perkusista Vít Halška a herečka Gabriela Míčová. Ukázky uslyšíte na stránkách Supraphonu.
  • Chad Lawson - Stay (Universal)
    Americký klavírista, skladatel a ambasador klavírů Steinway Chad Lawson představuje na EP "Stay" čtvrthodinovou suitu pohybující se na rozhraní jazzu a vážné hudby, kterou sám složil, nahrál a produkoval. Rozdělil ji do pěti skladeb, jež jsou ke slyšení na jeho YouTube.
  • Pharmacose - Prescription Fiction Part 1
    Máte-li rádi hutné kytary s trochou elektroniky a přitom melodické skladby, neměla by vám uniknout nová formace Pharmacose, v níž se potkali kytarista Wesley Jones a producent Lu Rubino. Na své debutové EP nachystali celkem šest skladeb, které můžete poznávat na jejich YouTube profilu.


Austra - Hirudin (Bertus)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: elektronica / art pop

Austra - Hirudin
Kanadskou skupinu Austra, kterou dnes reprezentuje už především zpěvačka Katie Stelmanis, si po jejích koncertech u nás čeští fanoušci oblíbili a nyní se mohou těšit na nové album "Hirudin". Jedenáct skladeb na pomezí elektroniky a art popu bylo pokusem o zranitelnost a spolupráci. Co si pod tím představit, zjistíte na bandcampu Austry.


Silje Nergaard - Silje Nergaard (Sony Music)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: jazz

Silje Nergaard - Silje Nergaard
Sláva norské zpěvačky Silje Nergaard již dávno překročila hranice její rodné země. Natáčela společně s Al Jarreau, Tootsem Thielemannsem, Mortenem Harketem a asi nejvíce ji proslavila spolupráce s Patem Methenym. Pokud jste ji dosud neznali, je pro vás eponymní dvou disková nahrávka tím pravým. Zpěvačka s ní oslavuje třicet let na hudební scéně a najdete na ní hned dvě alba. První z nich je de facto kompilací, kde společně s klavíristou Espenem Bergem představuje jedenáct svých největších hitů ve zcela nové akustické podobě. Na té druhé s podtitulem "Hamar Stasjon" naleznete celkem osm nových písní, které jsou zpívanými příběhy z nádraží v jejím domovském městě Hamaru. Uslyšíte je jak v angličtině, tak v norštině. Poznávat je můžete například na stránkách britského Amazonu.


Dark Morph - Dark Morph II (Bertus)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: elektronická experimentální hudba

Dark Morph - Dark Morph II
Přesně po roce navázali islandský muzikant Jónsi a švédský skladatel Carl Michael Von Hausswolff na svoji první spolupráci a vydávají druhou desku projektu Dark Morph. Oproti osmi skladbám prvního alba si tentokrát vystačili pouze se třemi, ačkoli stopáž zkrátili pouze o pět minut. Album je opět inspirováno kytovci a temnými hlubinami. Kdo se chce tedy ponořit do jejich náročných hudebních experimentů, má příležitost na Jónsiho YouTube profilu .


V krátkosti

  • American Aquarium - Lamentations (Bertus)
    Alternativně-countryová kapela s necountryovým názvem vydává svoji novou desku, pro niž si s producentem Shooterem Jenningsem nachystala desítku písniček. Uslyšíte je například na jejich bandcampu.
  • Boat - Tread Lightly (Magic Marker)
    Američtí indie rockeři se na svém novém albu spojili s dalšími muzikanty, jako jsou Evan Mosher, Shelly Short, Chris Ballew nebo jejich někdejší člen Johnny Askew. První ukázku naleznete na bandcampu formace.
  • Damien Jurado - What’s New, Tomboy? (Bertus)
    Rodák ze Seattlu sice nikdy nebyl velkou hvězdou, ale patří mezi pilíře americké indie scény už od devadesátých let a je oceňovaný za svůj mix popu, roots rocku, folku, jemné psychedelie a hudebních experimentů. Jak zjistíte z poslechu desítky skladeb na bandcampu labelu Mama Bird, tentokrát zůstal spíše ve folkovém ladění.
  • Dramarama - Color TV (Pasadena Records)
    Powerrocková kapela z New Jersey se vrací po dlouhých patnácti letech s novým albem, které tentokrát oslavuje nejen barevnou televizi. První ukázky muzikanti představují na svém webu.
  • Jody Wisternoff - Nightwhisper (Bertus)
    Matador bristolské taneční scény navazuje po dlouhých osmi letech na svůj debut a vydává své druhé album, na nějž nastřádal hned sedmnáct skladeb. Rozdělil je do dvou částí a k jejich nahrání si přizval hosty jako James Grant, Rondo Mo, Christian Burns nebo Jinadu. Pokud máte rádi rave, neměly by vám uniknout ukázky na jeho bandcampu.
  • Reb Fountain - Reb Fountain (Bertus)
    Novozélandská zpěvačka natočila své eponymní album v Roundhead Studios Neila Fina v Aucklandu. V indiepopovém duchu zde vzniklo celkem deset skladeb, které uslyšíte na bandcampu hudebnice.


Dále vychází:

Alkymist - Sanctuary (Bertus)
Ben Lukas Boysen - Mirage (Bertus)
Blakkamoore - Upward Spiral (Bertus)
Boston Manor - Glue (Pure Noise Records)
Caleb Landry Jones - The Mother Stone (Bertus)
Devon Williams - A Tear In The Fabric (Bertus)
Diet Cig - Do You Wonder About Me? ()
Elevation Worship - Graves Into Gardens ()
Field Works - Ultrasonic (Bertus)
Groundculture - How Well Do You Really Know Yourself? (Bertus)
Happyness - Floatr (Bertus)
Hibbs Family Band - Tears In Missouri ()
Houses Of Heaven - Silent Places (Bertus)
Joan As Police Woman - Cover Two (Bertus)
Joe Chester - Jupiter’s Wife (Bohemia Records)
Johanna Warren - Chaotic Good (Bertus)
Konradsen - Rodeo No. 5 (EP) (Bertus)
Lavinia Blackwall (Of Trembling Bells) - Muggington Lane End
Local Natives - Violet Street Remixes ()
Loren Oden - My Heart, My Love ()
Markus Floats - Third Album (Bertus)
Melenas - Dias Raros (Bertus)
Ride - Clouds In The Mirror (This Is Not A Safe Place Reimagined By Pêtr Aleksänder) (Bertus)
Steve Forbert - Early Morning Rain ()
Surfer Blood - Carefree Theatre (Bertus)
Umbra Vitae (Feat. Converge’s Jacob Bannon) - Shadow Of Life ()
Vader - Solitude In Madness (Mystic Production)
Wendy James - Queen High Starlight (Bertus)
Witchcraft - Black Metal (Mystic Production)

Vychází na vinylu:
American Aquarium - Lamentations (Bertus)
Austra - Hirudin (Bertus)
Ben Lukas Boysen - Mirage (Bertus)
Blakkamoore - Upward Spiral (Bertus)
Caleb Landry Jones - The Mother Stone (Bertus)
Car Seat Headrest - Making A Door Less Open (Bertus)
Damien Jurado - What’s New, Tomboy? (Bertus)
Dark Morph - Dark Morph II (Bertus)
Field Works - Ultrasonic (Bertus)
Ghostpoet - I Grow Tired But Dare Not Fall Asleep (Mystic Production)
Happyness - Floatr (Bertus)
Havok - V (Sony Music)
Houses Of Heaven - Silent Places (Bertus)
Chicano Batman - Invisible People (29.5.) (Bertus)
Joan As Police Woman - Cover Two (Bertus)
Johanna Warren - Chaotic Good (Bertus)
Kenny Chesney - Here And Now (Warner Music)
King Diamond - Conspiracy (Mystic Production)
King Diamond - Them (Mystic Production)
Konradsen - Rodeo No. 5 (EP) (Bertus)
Man Man - Dream Hunting In The Valley Of The In-Between (Bertus)
Markus Floats - Third Album (Bertus)
Melenas - Dias Raros (Bertus)
Niall Horan - Heartbreak Weather (Universal)
Polly Scattergood - In This Moment (Bertus)
Reb Fountain - Reb Fountain (Bertus)
Ride - Clouds In The Mirror (This Is Not A Safe Place Reimagined By Pêtr Aleksänder) (Bertus)
Sacramentum - Far Away From The Sun (Bonus 2020) (Sony Music)
Vader - Solitude In Madness (Mystic Production)
Witchcraft - Black Metal (Mystic Production)

Reedice:
King Diamond - Conspiracy (Mystic Production)
King Diamond - Them (Mystic Production)
Sacramentum - Far Away From The Sun (Bonus 2020) (Sony Music)


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY