O osudu festivalů by se mělo rozhodnout tento týden

22.04.2020 13:08 - Petr Šrajer | foto: Čestmír jíra / Musicserver.cz

Pořadatelé letních festivalů žijí od vyhlášení nouzového stavu v nejistotě, zda své akce budou moci po měsících plánování zorganizovat, případně za jakých podmínek. Většina se sice mezitím smířila s možným zrušením, vyčkává ale na oficiální rozhodnutí vlády. K tomu by mělo dojít v nejbližších dnech.

Ministr kultury Lubomír Zaorálek ve středu v rozhovoru pro Český rozhlas prohlásil, že o osudu koncertů pod širým nebem se rozhodne po vyhodnocení dat z Velikonoc, která má vláda od tohoto dne k dispozici. "V tomto týdnu budeme sedět jako vláda nad výsledky těch testů. Souvisí s tím i ta debata, kterou vedu s ministrem zdravotnictví. Je tady určitá dohoda, že on by měl to rozhodnutí, co se týče festivalů, na základě těchto dat zformulovat," upřesnil.

Zároveň dodal, že stanoviska jiných vlád ostatních států "vnáší trochu jasna do toho, jak se chovat". V tomto kontextu dodejme, že sousední Německo i Rakousko v uplynulých dnech vydaly rozhodnutí o zrušení festivalů a dalších hromadných akcí do konce srpna, Francie zatím do poloviny července. Tuzemští organizátoři by se tedy nejspíše měli připravit na špatné zprávy.

Ke zrušení letošního ročníku ještě před rozhodnutím slovenské vlády zatím přistoupila trenčínská Pohoda, pražský Metronome se přesunul na podzim.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY