Budou letos v Česku festivaly? Colours a RFP rozhodnou do května, Let It Roll vyčkává

16.04.2020 22:37 - David Věžník | foto: Jiří Pauer / musicserver.cz

Festivalová sezóna pomalu, ale jistě klepe na dveře, naneštěstí jde toto klepání ruku v ruce s koronavirovou pandemií. Jaká tedy bude budoucnost tuzemských letních akcí? Na tuto otázku se v průběhu čtvrtečního živého facebookového vysílání pokoušelo najít odpověď pět zástupců významných českých a slovenských festivalů.

Byli mezi nimi dva, kteří už mají jasno: David Gaydečka za Metronome Prague, který se přesouvá na září, a Michal Kaščák za slovenskou Pohodu, která se uskuteční až příští rok. Na opačném konci zasedl Zdeněk Souček za Let It Roll, který zatím ani slůvkem nenaznačuje, že by cokoliv mělo být jinak, než jak je v plánu. Dle jeho slov stojí za jeho optimismem jednak víra v to, že covid-19 může být sezónní záležitostí, která prostě odejde, jednak obavy ze situace, kdy by akci zrušil, a ona se nakonec mohla uskutečnit bez jakýchkoliv omezení.

Zřejmě nikoho by nikdy nenapadlo přát si, aby mu festival někdo zakázal. Touto poznámkou vyjadřující absurditu současné doby shrnula své pocity ředitelka Colours Of Ostrava Zlata Holušová. Nerozhodne-li o osudu této přehlídky nikdo jiný, učiní tak ona se svým týmem 1. května. Ještě o den dřív padne verdikt ohledně letošního ročníku Rock For People. Jeho šéf Michal Thomes připomněl, že právě ten den se veřejné aktivity budou projednávat ve vládě, takže by už mělo být definitivně jasno.

Do hry přitom vstupuje hromada proměnných. Čerstvě pořádání letních festivalů zakázaly Dánsko a Německo. Hrozí tedy, že nebudou-li moci muzikanti vystoupit na obrovských festivalech v těchto zemích, nebude jim stát za to jet do Česka. To se aktuálně týká třeba Green Day a jejich hraní v Hradci. Otázkou také zůstává provázanost s opatřeními v jiných státech. Mohlo by tak dojít k situaci, kdy bude možné festival u nás uspořádat, ale kvůli zavřeným hranicím bude bez zahraniční účasti jak z řad headlinerů, tak z řad návštěvníků.

Přestože současná nejistota nedá spát nejen organizačním týmům, sponzorům, prodejcům a tisícovkám dalších lidí, kteří jsou na příjmech z letních akcí závislí, shodli se všichni pořadatelé na tom, že mezi všemi těmito součástkami panuje ohromná solidarita a pochopení. Všichni se pak souhlasně tvrdí, že ať už festivaly letos budou, nebudou vůbec, nebo budou muset být v jiné formě, tím nejdůležitějším jsou fanoušci.

Držme tedy pěsti jim i sobě.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY