Dominanci rapu v českém albovém žebříčku potvrdil Karlo, rádia má pod palcem Lewis Capaldi

26.03.2020 08:00 - Josef Martínek | foto: Milion Plus Entertainment

Rádiový éter podruhé za sebou opanoval Lewis Capaldi, který singlem "Before You Go" dokazuje, že není interpretem jediného hitu. Albové pořadí je stále v područí rapu. Viktora Sheena tentokrát na prvním místě nahradil Karlo s novinkou "999", zástupci žánru obsadili všechny tři stupně vítězů.
Lewis Capaldi - Divinely Uninspired To A Hellish Extent (extended edition)
© facebook interpreta
RÁDIA - Současná pandemie koronaviru znemožňuje práci v mnoha oborech a zdá se, že doma zůstali i rádioví dramaturgové. Alespoň to tak působí při pohledu na přední místa žebříčku. První pětice v porovnání s minulým týdnem nedoznala změn.

Prvenství tedy obhájil skotský písničkář Lewis Capaldi, kterému se s "Before You Go" dosud dařilo hlavně na britských ostrovech. Triumfoval ve Velké Británii, Skotsku i Irsku. A teď podruhé i u nás. Připomeňme, že loni se singlem "Someone You Loved" zabral vedoucí postavení dokonce na dlouhých šest týdnů.

Druhé místo mají nadále pod kontrolou Shaed & Zayn s písničkou "Trampoline" a vzhledem k výše uvedenému se logicky nemění ani bronz. Na něm setrvávají Kryštof a Sima Martausová s filmovými "Hvězdáři".

Po dlouhé době se do první desítky vrátil Alvaro Soler s "La Libertad". Tato roztančená hitovka byla na vrcholu už minulý rok v létě. Nyní, po sedmatřiceti týdnech v žebříčku, se zničehonic znovu objevila mezi nejhranějšími. Z minulé dvaadvacítky poskočila na číslo šest.

Nově se do Top Ten podívali Ed Sheeran, Camila Cabello a Cardi B. "South Of The Border" nahraná na Sheeranovo loňské album "No. 6 Collaborations Project" už minule razantně poskočila z chvostu hitparády až do elitní dvacítky, tentokrát ale zamířila ještě výš - na šťastnou sedmičku.

Z hlediska novinek nepatřilo uplynulé kolo k těm nejchudším. Nejlépe dopadla ta od Martina Garrixe - "Used To Love" s hostujícím Deanem Lewisem startuje na pětatřicátém řádku. Devětatřicátá je Celeste, podle tradiční ankety BBC Sound Of 2020 nastupující hvězda tohoto roku. Britsko-jamajská zpěvačka je nazývána nástupkyní Amy Winehouse a se "Stop This Flame" se trefila i do vkusu českých rádiových stanic.

Domácí hudbu reprezentuje z devadesátého třetího místa producent fiedlerski, kterému v debutovém singlu "time is a river" hostuje James Harries. Další spolupráci obstarali Kygo, již dva roky zesnulý Avicii a Sandro Cavazzo. Na pětadevadesáté pozici umístěná "Forever Yours" má podtitul "Avicii tribute".

Top 10 ČR - rádia:
  1. Lewis Capaldi - Before You Go
  2. Shaed & Zayn - Trampoline
  3. Kryštof feat. Sima Martausová - Hvězdáři
  4. Chinaski - Láska a data
  5. Shawn Mendes feat. Camila Cabello - Seňorita
  6. Alvaro Soler - La Libertad
  7. Ed Sheeran feat. Camila Cabello & Cardi B - South Of The Border
  8. Dua Lipa - Don't Start Now
  9. Regard - Ride It
  10. Riton feat. Vula & Oliver Heldens - Turn Me On


Karlo - 999
© facebook interpreta
ALBA - O tom, že největší zájem je u českých posluchačů momentálně o domácí rapovou scénu, se v komentáři žebříčků přesvědčujeme týden co týden. Tentokrát jsme navíc svědky absolutního triumfu tohoto žánru. Rappeři obsadili kompletní stupně vítězů.

Zlato slaví pardubický label Milion+, který reprezentuje slovenský rapper Karlo. Na jeho albu "999" najdete hned sedmadvacet songů, což je pro interpreta z hlediska počítání hitparádových bodů velkou výhodou. Streamy za jednotlivé skladby při poslechu sedmadvaceti kousků zkrátka přirozeně naskakují rychleji, než je tomu u desetipísňových alb popových či rockových umělců.

Druhé a třetí místo zabrali staří známí - Viktor Sheen s deskou "Černobílej svět" a Nik Tendo zásluhou nahrávky "Fatamorgana". Aby nebylo českých či slovenských hiphopových jmen v první desítce málo, devátý post náleží skupině Kontrafakt s "Real Newz" a číslo deset si nárokuje společné album Milion+ "Krtek Money Life" vydané už na sklonku roku 2018.

O druhou novinku v první desítce se postaral Dan Bárta s kapelou Illustratosphere. "Kráska a zvířený prach" měla původně vyjít už loni na podzim, nakonec se ale na trhu objevila o půl roku později. Fanoušci si na ni ale ochotně počkali a poslali ji na číslo šest.

Mezi nejžádanějšími nahrávkami se překvapivě vyskytuje také Lenka Filipová se starší výběrovkou "1982 / 1992" mapující pro zpěvačku autorsky silné období. Co stojí za zvýšeným zájmem o kolekci, která minule chyběla v Top 100 a nyní poskočila až na sedmičku, jsme ale nevypátrali.

V Top 20 se našlo místo i pro tak mimožebříčkový žánr, jako je punk. Visací zámek se stal na domácí scéně kultovním pojmem a ani novinkou "Anarchie a totál chaos" posluchači nepohrdli. Přesto je dvacáté místo mnohem horším výsledkem, než jakého v roce 2015 dosáhla minulá řadovka "Punkový království" - skončila dvakrát vítězná. Tehdy se ale ještě do hitparády nepočítaly streamy.

O další čerstvý přírůstek, poslední v první padesátce, se postaral Niall Horan. Svou druhou studiovku pojmenoval ex-člen One Direction "Heartbrek Waether" a podíval se s ní na dvaatřicátou příčku.

Top 10 - alba:
  1. N Karlo - 999
  2. Viktor Sheen - Černobílej svět
  3. Nik Tendo - Fatamorgana
  4. Billie Eilish - When We All Fall Asleep, Where Do We Go?
  5. Post Malone - Hollywood's Bleeding
  6. N Dan Bárta & Illustratosphere - Kráska a zvířený prach
  7. Lenka Filipová - 1982 / 1992
  8. Eminem - Music To Be Murdered By
  9. Kontrafakt - Real Newz
  10. ▼ Milion+ - Krtek Money Life

Úplnou rádiovou i prodejní hitparádu pro 12. týden najdete na stránkách IFPI zde.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY