"Zlatá deska" Civilní obrany je vzácně ryzí pop-punkový počin

01.04.2020 13:15 - Ondřej Hricko | foto: facebook Civilní obrana

Kapela Civilní obrana je původem z Čáslavi a po třech řadovkách si s tou čtvrtou dala docela na čas. Vydávala ovšem singly, většinou rovnou s videoklipem. Právě ty se nakonec staly základem pro loňskou novinku "Zlatá deska". Jak se albový návrat povedl?
6/10

Civilní obrana - Zlatá deska

Skladby: To dokáže chlap, Tereza, Holku pevnou mít, Pussy je kunda, Vstávej!, S tvoji mámou, Kytarová muzika, Nezapomenutelná, Za tebou, I like mrkvička, Nic nebude jinak
Vydáno: 8.11.2019
Celkový čas: 34:44
Vydavatel: kapela
Civilní obrana je hudebně velmi silně spřízněná s domácími Rybičkami 48, se kterými je pojí láska k pop punku, punk rocku i k sarkastickým textům. Právě z těchto ingrediencí aktuální trio Marek Calík, Pavel Neumann a Josef Semerád poskládalo i "Zlatou desku".

Nahrávku otevírá singl "To dokáže chlap", v němž pánové neotřelým způsobem charakterizují, jaká všechna pozitiva a negativa do vztahu přináší muž. Samozřejmě nechybí sarkastický tón, pro ně tolik typický. Určitý šovinismus je třeba brát jako hraný. Pokud na tuto jejich hru přistoupíte, jejich nekorektní jazyk vás pobaví nejen v úvodní hitovce.

Podobný ráz má také jedna z nejstarších písní "Holku pevnou mít". Její celé myšlenkové gró je řečeno v názvu. V tom tkví síla i slabina Civilní obrany. Skladby stojí na jednoduchých melodiích, zpěvných refrénech a hlavně na osobitém humoru, který může být pro jednoho trefný, pro druhého laciný. Hlubší cíl než zábavu "Zlatá deska" nenabízí. Ale to je prostě pop punk.

Vyloženě vulgárně a se snahou znít skandálně pak působí "Pussy je kunda", pochopitelně pramenící z citátu prezidenta Zemana. Text ale žádnou důmyslnou kritiku velmi kontroverzního výroku nenabízí, a je tak pouze zbytečným výstřelem do prázdna, byť refrén je až škodlivě chytlavý.

Vzhledem k dlouhé odmlce od poslední nahrávky "Loterie" by kolekce mohla být silnější. Od poloviny stopáže začínají přicházet na řadu slabší kusy, z nichž má tendenci utkvět v paměti snad jen "Kytarová muzika", které kapela vzdává hold. Sympatická je ale žánrová ryzost a technická dovednost hudebníků. Právě tyto dvě vlastnosti dělají ze "Zlaté desky" silný pop-punkový počin domácí scény a jednoho z mála konkurentů Rybiček.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY