(Kdysi) metalová Myrkur chystá folkové album

11.02.2020 16:19 - Jiří V. Matýsek | foto: Tomáš Rozkovec / @musicserver.cz

Dánská divoženka Myrkur, jejíž alba "M" a "Mareridt" řádně zahýbala metalovou komunitou, se zanedlouho vrátí se svou třetí dlouhohrající deskou. Dáma, které ke slávě pomohla smetánka severských metalových es - kytarista Teloch z Mayhem, bubeník Øyvind Myrvoll z Niding a Kristoffer Rygg z Ulver coby producent - spojila black metal s temným folkem a část lidí nadchla a druhou naštvala.

Folk hrál v její hudbě podstatnou roli od počátku a chystané album, které ponese název "Folkesange", bude tomuto stylu věnováno celé. Podle slov samotné muzikantky se jedná o "vyvrcholení jejího dlouhodobého zájmu o severskou hudbu" a její "vlastní pojetí tohoto stylu". Kolekce přinese nové, originální skladby, nepůjde tak o žádnou hudební archeologii.

Pojetí však zůstává věrné žánru, bude tedy postavené výhradně na akustických nástrojích, většinou dokonce tradičních, jako je nyckelharfa či loutna. Až na pár výjimek na ní neuslyšíte angličtinu. Prvním singlem je "Ella", k níž byl natočen také působivý videoklip plný syrové krásy zpěvaččiny domovské krajiny.

Myrkur je jednou z hvězd letošního festivalu Brutal Assault. Přede dvěma lety její set přerušil výpadek elektřiny a požár, vloni svou účast odřela kvůli těhotenství. Na potřetí to snad vyjde.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY