Folkové prázdniny letos propojí krajiny. Zahájí je Lankum

30.01.2020 18:57 - David Věžník | foto: facebook interpreta

Pořadatelé Folkových prázdnin počátkem týdne zveřejnili téma letošního ročníku a odtajnili první dvojici účinkujících. Téma festivalu, který se uskuteční od 25. července do 1. srpna v prostorách zámeckého parku a přilehlého okolí v Náměšti nad Oslavou, zní "O krajině" a dle tiskové zprávy vše zahájí "skvost současné tradiční irské lidové hudby" Lankum a uzavře "grande dame amazonské hudby s emocionálně chraplavým hlasem" Dona Onete.

"Nejedná se pouze o prvoplánový vztah muzikantů a písní k přírodě, i když to je ta největší markanta tématu. Myslíme na krajinu, o kterou pečujeme, kterou se snažíme neničit, která nás ovlivňuje, ukotvuje, ale současně volá k hledání a poznání," přibližuje vybrané téma, s ohledem na aktuální naléhavou debatu o klimatických změnách, dramaturg festivalu Michal Schmidt a dodává: "Rozhodně se tak v dramaturgii zaměříme na skotskou, irskou a skandinávskou hudbu, které mimo jiné charakterizuje silný vztah ke krajině, zemi, přírodě. Krajina znamená také pouto k domovině, k tradici, k životu. A krajina v podobě krajiny duše, krajiny srdce navazuje na předešlá témata festivalu."

Skupinu Lankum, která přehlídku v sobotu 25. července otevře, se Schmidtovi a jeho týmu podařilo získat po čtyřletém vyjednávání. "Čeká vás úchvatně rezonující souzvuk irských dud, vokálů, concertiny a houslí," láká tiskovka. K vystoupení osmdesátileté brazilské zpěvačky Dony Onete pak doplňuje: "Za doprovodu mladé rockové kapely se rozjede neuvěřitelně bujarý taneční amazonský mejdan končící všude navlas stejně: uvědoměním si, jak je věk relativní veličina."



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY