Deset objevů domácí scény roku 2019

07.01.2020 15:00 - Hana Bukáčková | foto: archiv kapely

Před pár dny skončený rok potvrdil, že posluchači loni sázeli spíše na osvědčenou muziku. Novým tvářím se tak příliš nedařilo. Přesto se pár objevů, které rezonovaly internetem, rádii i pódii, našlo. Podívejme se na ta nejvýraznější jména, která jste dost možná v roce 2019 zaznamenali poprvé.

MEOW!

V půlce dubna vtrhla na českou scénu odjištěná trhavina říkající si MEOW! (čti mňau). Formace složená ze zkušených hudebníků debutovala povedenou eponymní deskou, která okouzlila svojí přímočarostí, punkrokenrolovou energií a charismatickým hlasem Ondřeje Pavlů připomínajícím éru punkrockových ikon z přelomu milénia. S produkcí nahrávky muzikantům pomohl Thom Fröde. V průběhu roku vyměnili bubeníka (Lukáš "Vinca" Vincour už nestíhal kloubit aktivity MEOW! s domovskou kapelou Pipes And Pints) a zorganizovali punkrockovou benefici. Letos je čeká první zahraniční tour.


Czech It

Kapela Czech It je z Benešovska, letos oslaví deset let existence a jsou to takoví čeští The Corrs. Poprocková vycházející hvězda výrazněji zabodovala už v roce 2018, kdy hostovala jako předkapela na turné Pekaře a její písně začala hrát rádia. V loňském roce vydala druhou studiovku "#TOTHESTARS", získala třetí místo v kategorii objev hudební ankety Žebřík, dostala Divokou kartu v cenách Evropy 2 a její píseň "Mills" skončila jako vítěz ve výročních cenách tohoto rádia. Tohle však není konečná - o téhle partě ještě hodně uslyšíme.


Michal Horák

Voxel o sobě svého času prohlašoval, že je Tomášem Klusem pro chudé. Podobně by se Michal Horák mohl označovat jako mladší kopie Pokáče. Oba své písně stavějí na situačním trapnohumoru, jehož příběhy posluchač jednoduše odžije společně s nimi. Mladý talentovaný písničkář s vizáží Mirka Dušína má ve svých jednadvaceti letech na kontě nominaci na Hvězdu internetu ankety Český slavík 2014, vítězství v soutěžích Czechtalent nebo Česko zpívá a také společné koncerty jak s Pokáčem, tak se zmíněným Klusem. V roce 2019 vydal svoje debutové album s prostým názvem "Michalovo cédéčko", a aby se kruh uzavřel, kromě společného hraní s Pokáčem (s nímž natočil i duet "Netuším") hostoval na vystoupeních i Voxelovi. Letos ho čeká jeho první samostatná tour.


Deaf Heart

Superskupina s krkolomným názvem Deaf Heart se zatím blýskla povedeným songem "Blood", který je ódou na špinavý ale poctivý rock 'n' roll. Frontmanem formace je spratkovský Thomas Lichtag, exzpěvák již zaniklých Airfare. Vzniklo tak čerstvé, energické uskupení, které přidáním špetky cynismu a arogance dává rock 'n' rollu opět správný punc. Zemi, kde je kultem agrometal a kde se daří kapelám jako Kabát, Harlej či Škwor, tak otevřeli oči a nasměrovali ji k těm správným kořenům.


Bára Zmeková

Skladatelka a multiinstrumentalistka Bára Zmeková upoutala pozornost už v roce 2013, kdy vyhrála soutěž 1MAN2PLAY. Loni, šest let po debutu "Ještě kousek", vydala odborníky i veřejností kladně přijaté druhé album "LUNAVES". Písničkářka pohybující se mezi jazzem, folkem, klasickou hudbou a jemnou elektronikou je výraznou osobností alternativní scény. Křehkost a naléhavost své tvorby odlehčuje humorem a nadhledem, plynule přechází od klavíru k elektrickému pianu, syntezátoru nebo kytaře. Posluchači její koncerty označují jako soul trip nebo poezii v hudbě. Bára vystupuje jak sólo, tak s doprovodnou kapelou.


7 krát 3

Srdce hiphopperů zaplesá - tentokrát totiž došlo i na ně! V uplynulých dvanácti měsících zkrátka nebylo možné přehlédnout floutka říkajícího si 7 krát 3. Pod tímto pseudonymem se skrývá českobudějovický zpěvák, rapper a povoláním fyzioterapeut Štěpán Hebík. Na scéně není úplným nováčkem, s reggae partou Pub Animals vydali dvě desky a byli k vidění na akcích po celé republice. Nyní černý kůň stáje BiggBossu si coby sólista postupně vystavěl osobitý vizuální styl, který vyvolává rozporuplné emoce (v mnohém připomíná úchylný projekt Bert & Friends). V písni "Tygrovanej sprej" ho doplnil Jiří Korn. Právě s touto legendou Hebíka publicisté často srovnávají. 7 krát 3 si také zahostoval na poslední desce šéfů labelu PSH.


Berenika Kohoutová

Někteří zřejmě budou namítat, že Berenika Kohoutová není na hudební scéně žádný nováček, a mezi objevy tak nemá co dělat. Dosud ji však Češi měli zafixovanou spíše coby zpívající herečku či bloggerku. Dva roky zpívala v reggae kapele DiscoBalls, před sedmi lety vydala jazzové album "Berenika Meets Jazz", v roce 2017 vyhrála televizní soutěž Tvoje tvář má známý hlas, ale až rok 2019 byl pro ni zlomový. To vydala praštěný megahit "Dělám stojky", který se stal odrazovým můstkem pro vydání druhé sólovky "Holka roku", kterou si vzal do parády producent Jiří Burian. Berenika si ze všeho dělá srandu a její tvorba je pestrým mixem moderního popu balancujícího na hraně s kategorií bizár roku (kterou by vyhrála její kolegyně herečka Barbora Mottlová, která se blýskla s hrůzou s laciným názvem "Udělej mi to"). Každopádně devět milionů zhlédnutí jednoho z nejvíce návykových hitů loňského roku stojí za povšimnutí.


Walkmanz

Thom Fröde po sedmnácti letech uspal svoji domovskou kapelu Imodium a po rozlučkovém turné začal jako producent pomáhat mladým, talentovaným, většinou méně známým skupinám. Sám nelenil a přijal nabídku postu zpěváka projektu Reného Rypara z Portless. A tak vznikli Walkmanz. Jedná se tak o třetí superskupinu v tomto výčtu. Její zárodky lze ovšem vysledovat už v roce 2018. Tehdy Imodium a Portless jeli společné turné, na kterém hráli i společný song "No Man". Energická rocková muzika zabodovala na sklonku roku singlem "Až přijde láska". Debutové EP pokřtí Walkmanz 2. dubna v Praze. Na jaře se zhostí ještě role předskokanů na turné s Arakainem či Desmod. Necháme se překvapit, zda se jedná o jednorázovku, nebo o stálou náhradu za Imodium (což by ovšem byla velká škoda).


DOMI

Zkraje roku se s prvotinou "Let Me Follow" přihlásila o pozornost Dominika Hašková. Dcera známého brankáře Dominika Haška se v roce 2010 objevila v televizní soutěži "Česko Slovensko má talent", od té doby o ní nebylo slyšet. Žije ve Velké Británii, kde dokončuje konzervatoř Leeds College of Music a naplno se věnuje hudební dráze zpěvačky. Založila kapelu DOMI, složenou z jejích kamarádů studentů, kteří pocházejí z různých koutů světa. Jejich mix popu s elektronikou představuje i další singl "Would't That Be Nice", letos by mělo následovat celé EP.


Zofie Dares

Rok 2019 by se dal bezesporu označit i rokem Mydy Rabycad. Tahle parta loni vydala desku, zkrátila název na MYDY a odehrála koncert ve Foru Karlín. Na jejím úspěchu má lví podíl zpěvačka Žofie Dařbujánová, která si libuje v extravagantních modelech a která v povánočním bláznovství roku 2018 překvapivě vyrukovala se svojí první sólovkou. Milovníci skupiny se nemusejí bát, Žofie neodchází, jen si odskočila, aby (za přispění většiny členů formace) realizovala dávný sen. Vydala ho pod pseudonymem Zofie Dares. Ten je podobný jejímu civilnímu jménu, pro cizince lépe vyslovitelný, zapamatovatelný a současně nový na scéně. Šestipísňový debut "High On Being" je plný syntezátorů, hymnických popových refrénů, ale i melancholie, smyčců či gospelu. Zofie na něm zpívá o dosavadní životní cestě, o přeměně dítěte v dospělého člověka a zároveň o uchování si vlastního světa naivity. A dokazuje, že umí zaujmout jak vizuálně, tak pěvecky.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY