Na albu "The Livelong Day" míchají Lankum irskou depresi s nadějí

18.01.2020 09:05 - Ondřej Hricko | foto: facebook interpreta

Dublinské kvarteto Lankum (dříve Lynched) má za sebou dvě ceněné nahrávky, na kterých zaujalo vlastní interpretací lidových písní irského obyvatelstva. Na třetí desce "The Livelong Day" ovšem skupina zapracovala na zvuku a nové skladby utkala z nití deprese, krásy, dokonalosti i zmaru.
9/10

Lankum - The Livelong Day

Skladby: The Wild Rover, The Young People, Ode To Lullaby, Bear Creek, Katie Cruel, The Dark Eyed Gypsy, The Pride Of Petravore, Hunting The Wren
Vydáno: 25.10.2019
Celkový čas: 56:44
Vydavatel: Rough Trade Records
Osm položek na "The Livelong Day" zabírá téměř hodinovou stopáž a rozhodně nejde o dlouhé, nikam nevedoucí pseudo umělecké pokusy devastující irský folk. Lankum se vyzbrojili celou řadou nástrojů a zvuků a více než významně zapracovali na koncepci a dramaturgii skladeb.

Album otevírá "The Wild Rover", která je naprostým skvostem, geniální esencí ducha a jádra Irska. Žádná laciná halekačka pro příležitostné návštěvníky irských pubů, ale hudební charakteristika irského národa zahrnující tíhu i radost zeleného ostrova. Nenápadně štiplavé housle, poklidná kytara a zemitý vokál zpěvačky Radie Peat jen postupně nastiňují hudební orgie, které záhy kvartet spustí. Melodická linka postupně nabaluje další zvuky, nástroje a hlasy a ve svém finále posluchače zmrazí zvukovou fontánou. Práce s dynamikou, dramaturgií a aranžemi se v písni, pocházející ze 17. století, blíží naprosté dokonalosti.

Po posmutnělé baladě "The Young People" vonící irskou whiskey, ohněm a deštěm se formace pokouší konkurovat zvukovým experimentátorům Swans a v instrumentální "Ode To Lullaby" topí posluchače v chladných tónech harmonia. V taneční "Bear Creek" zase hrají prim housle a na chvilku se zdá, že "The Livelong Day" není jen výpravou do temných irských hvozdů.

Dalším vrcholem nahrávky je "The Pride of Petravore", instrumentálka, která posluchače zve na exkurzi do dublinských průmyslových doků. Rozsypaná mozaika veselých a temných zvuků a tónů se postupně shlukuje do podivné, disharmonické, ale omamné kakofonie, ze které běhá mráz nejen po zádech.

Dublinský kvartet společně s producentem Johnem "Spudym" Murphym vytvořili instrumentálně strhující dílo zachycující podstatu Irska. Přepracovali na něm náměty tradičních písní a svou invencí z nich vypracovali geniální kolekci. "The Livelong Day" tak patří k největším hudebním skvostům uplynulého roku.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY