Vánoční rozšíření soupisky Brutal Assaultu přináší melancholii i grindcore

24.12.2019 11:13 - Jiří V. Matýsek | foto: Tomáš Rozkovec / @musicserver.cz

Pouhých dvacet dnů uplynulo od posledního rozšíření soupisky jubilejního ročníku metalového svátku Brutal Assault a už je tu další dávka kapel. Sestava interpretů, kteří se v termínu od 5. do 8. srpna představí v pevnosti Josefov u Jaroměře, se tak do nového roku zastaví přesně na padesáti procentech kapacity. Jaké vánoční dárky si mohou metaloví fanoušci rozbalit pod stromkem?

Začněme poklidně, melancholicky. Vyzbrojeni novou deskou se v Josefově představí Francouzi Alcest, kteří svůj posmutnělý metal míchají s čím dál tím větším podílem shoegaze. Dokonale vybroušené atmosféry a opět trocha melancholie zahušťují death/grindový základ Nailed To Obscurity. Ti vloni excelovali na warm-up party, v dalším ročníku se už postaví na hlavní pódium. Hned ve dvojici kapel se pak představí Greg Makintosh. Vrátí se svými domovskými Paradise Lost a do Jaroměře přiveze i své morbidní alter ego Strigoi, kterýžto projekt zdařile míchá vlivy black metalu, crustu, grindu a deathu.

U záhrobní tematiky ještě chvilku zůstaňme. Přijedou totiž žijící legendy americké odnože death metalu, slovutní mistři Obituary. Vystoupí i osobití Suffocation - a rovnou naposledy s jedinečným řvounem Frankem Mullenem. O vlivu Exhorder na vznik groove metalu by mohl mluvit třeba Phil Anselmo z Panthery. Sedmadvacet let trvalo, než vydali nové album. Vyšlo vloni a je to velký návrat na výsluní, o čemž se budeme moci v létě spolehlivě přesvědčit. O energii nebude nouze ani u Terror, kteří před dvěma lety natočili v Josefově i videoklip.

Aktuální přídavek do soupisky uzavřeme kapelami z poněkud jiného soudku, totiž soudku elektronického. Front Line Assembly patří k pionýrům EBM a svými alby a zvukem se výrazným způsobem podíleli na podobě electro-industriální scény. O elektroniku se opírají také Melt-Banana, u těch musíme do koktejlu přidat ještě žánr grind a zemi původu - Japonsko. Výsledek je jaksepatří divný.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY