Vypsaná fiXa je na "Kvalitě" punková i zamyšlená

17.12.2019 08:00 - Ondřej Hricko | foto: archiv kapely

Vypsaná fiXa se po nepřesvědčivé desce "Tady to někde je" vrátila po dvou letech s "Kvalitou", tedy s novinkou, která si podezřele sebevědomý název od pardubické party vysloužila. Zda se skutečně jedná o kvalitu, se můžete dočíst v naší recenzi.
8/10

Vypsaná fiXa - Kvalita

Skladby: Kvalita, Měla krátkou ofinu, Ivan Trojan, Izit láv, Peprmintoví nosohlti, Krabička, Babička, Dobrá vzpomínka, Nedělní chvilka v jiné dimenzi, Kvetoucí alej, Ester jede pryč
Vydáno: 3.10.2019
Celkový čas: 34:44
Vydavatel: San Piego Records
Vypsaná fiXa na "Kvalitě" hned několikrát překvapí, a to když v kolonce autor není vždy uveden Márdi. Píseň "Kvetoucí alej" je totiž zhudebnělou básní moravského básníka Jana Skácela. Nevšední je také zapojení dechů, které v písních "Krabička" a "Babička" obstarali hosté Lukáš Morávek z Priessnitz a Filip Nebřenský z Hm....

Oproti svému nevýraznému předchůdci dostala "Kvalita" punkovější náboj a v některých písních i onu původní textovou neomalenost. "Vymazala z mobilu dalšího krále debilů, kterému předtím napsala fuck," je z asi nejpodmanivější písně nahrávky "Měla krátkou ofinu", kde si na harmoniku zanotoval jeden ze dvou producentů počinu Dušan Neuwerth.

Starší tvorbu kapely připomene také garážovější "Ivan Trojan" s úsměvnými odkazy na hity "Dej mi víc své lásky" Olympicu a "Andělé" Wanastowích Vjecý. Jednoduchý refrén a svižnější tempo zaručuje písni dlouhou koncertní životnost.

Stále fungující je i Márdiho jazyková obratnost, která dělá z hitovek "Krabička" a "Babička" textové perly, které prostě pobaví. Ať už odkazem na The Cure v první zmíněné nebo verši "Babička už jde, babička už jde a nikomu neříká, co ji trápí. A že toho je - je toho hodně. Kdyby ti to řekla, tak se skácíš," v "Babičce".

"Kvalita" ale nenabízí jen hity na první poslech, ale také melancholičtější, poslechově tolik nepřívětivé perly "Izit láv", "Kvetoucí alej" a "Ester jede pryč", které v sobě nosí hloubku i mrazení, což se v případě fiXy už dlouho nepodařilo.

Vypsaná fiXa na "Kvalitě" zkombinovala své punkovější kořeny s úplně novou tváří kapely, zamyšlenější a hudebně barevnější. Obě polohy jí sluší a díky tomu je novinka jednou z nejpovedenějších počinů party ze San Piega za poslední roky.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY