Camila Cabello na "Romance" popisuje všechny tváře lásky

16.12.2019 00:00 - Honza Balušek | foto: Sony Music

Camila Cabello je takový Robbie Williams v sukních. Ji taky vykopli z úspěšné kapely (v tomto případě Fifth Harmony), její sólová kariéra však nakonec zastínila všechny ostatní členky. Po megahitu "Havana" a povedeném debutu "Camila" nyní přichází s albovou dvojkou "Romance", která jí ostudu rozhodně nedělá.
8/10

Camila Cabello - Romance

Skladby: Shameless, Living Proof, Should've Said It, My Oh My (feat. DaBaby), Señorita (feat. Shawn Mendes), Liar, Bad Kind of Butterflies, Easy, Feel It Twice, Dream of You, Cry for Me, This Love, Used to This, First Man
Vydáno: 6.12.2019
Celkový čas: 46:40
Vydavatel: Epic
Nedá se říci, že se Camila Cabello na své debutové desce hledala, protože fází hledání prošla ještě před jejím vydáním, a singly, které jí úplně neseděly, na album nakonec nezařadila. Nahrávka "Camila" tak představila sebevědomou zpěvačku a autorku, která se nebála vybočit ze zástupu svých kolegyň a nečekaně přitom vůbec netlačit na pilu. Na novince "Romance" na pilu sice někdy možná tlačí poněkud více, než by bylo třeba, ale ve výsledku to naštěstí vůbec nevadí. Rozsah přítomných emocí je díky naprostému zklidnění v několika písních o to větší.

Hned šestice vydaných singlů a promosinglů dala jasnou odpověď na to, jak dalece se zpěvačka mezi svými dvěma deskami proměnila. Zcela očekávaně proběhla mírná evoluce - Camila se přiblížila popovému mainstreamu, narostlo jí sebevědomí, ale i tak mezi ostatními stále vyčnívá. I tím, že se od začátku podílí na skládání, a není tak závislá na tom, jakou skladbu jí producenti podstrčí.

Jistý hit natočila v podobě písničky "Señorita", duetu se Shawnem Mendesem, který v létě ovládl hitparády po celém světě, a tak si v ostatních skladbách už mohla v klidu hrát a překvapovat. A potěší, že nepodlehla soudobému trendu, a výsledná deska nemá třeba jen devět položek, ale nadprůměrných čtrnáct. Žádná z nich totiž na albu nepřebývá, ale naopak by chyběla. "Romance" samozřejmě není koncepční nahrávkou, která by měla jednolitý příběh, ale už její název dává najevo, že je věnována hlavně lásce, všem jejím podobám a fázím vztahu. Díky jejímu věku (22, fyi) a procítěnosti projevu je ale poznat, že za tím není žádná vypočítavost, ale prostě odraz jejího současného života.

Jaké písničky z nahrávky vypíchnout? Kromě zmíněné "Señority", která obsahuje vše, co má pořádný žhavý letní hit mít, a přitom neomrzí ani po dvacátém poslechu, patří mezi nejlepší kousky aktuální pecka "Living Proof" či na rytmu a kytaře jako od Michaela Jacksona postavená "Cry For Me". Z pomalejších písní pak nejvyšší ligu hrají "Dream of You" či závěrečná klavírní balada "First Man".

Vzpomenete si na jméno alespoň jedné z jejích ex-kolegyň z Fifth Harmony? Pravděpodobně ne. Camila Cabello je dokázala všechny naprosto zastínit a i na své druhé desce zůstává natolik sama sebou, jak to asi ve velkém popovém světě plném producentů a excelových tabulek jen jde. A ještě k tomu je "Romance" výborná deska.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY