Alter Bridge v pařížské Olympii oživili vzpomínky na Buckleyho "Hallelujah"

15.12.2019 19:38 - Ondřej Kocáb | foto: Tomáš Rozkovec / @musicserver.cz

Letos uběhlo již dvaadvacet let od tragické smrti amerického muzikanta Jeffa Buckleyho. Ten se kromě charakteristického vokálu a povedeného debutu "Grace" proslavil také výborným coverem songu Leonarda Cohena "Hallelujah". Na píseň, která má miliony podob od nejrůznějších hudebníků, nechali v posledních dnech vzpomenout také rockeři Alter Bridge. Ti ji zahráli v pařížském klubu L'Olympia, tedy na stejném místě jako před čtyřiadvaceti lety sám Buckley.

Celé skladby se ujal kytarista a zpěvák Myles Kennedy, známý mimo jiné ze spolupráce se Slashem. A nebyla to jenom samotná tklivá píseň, jejíž poslech sám o sobě vyvolával husí kůži a zaslouženě získal aplaus celé haly. Sílu okamžiku doplnila také skutečnost, že se Kennedy doprovázel na kytaru Fender Telecaster zesnulého zpěváka a to jako vůbec první po jeho smrti. A právě s touto kytarou na stejném místě před čtyřiadvaceti lety Buckley vystoupil a zážitek to byl tak silný, že jeho záznam byl použit na Live CD v roce 2001.

Ještě před samotným songem Kennedy pronesl:"Teď udělám věc, kterou jsem již dlouho nedělal. Tuto píseň zde před více než dvaceti lety zahrál muž, který pravděpodobně byl jedním z mých největších vlivů, stejně jako pro řadu dalších lidí. Máme vůči němu obrovský dluh." Jeff Buckley se tragicky utopil v květnu 1997 ve věku třiceti let v době, kdy dokončoval druhou studiovou desku, jejíž ostatky vyšly přesně o rok později jako "Sketches for My Sweetheart the Drunk".



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY