Brutal Assault příští rok zaloví i v avantgardních vodách

17.11.2019 15:51 - Jiří V. Matýsek | foto: Tomáš Rozkovec / @musicserver.cz

Každoroční svátek temné a ještě temnější hudby sází jedno rozšíření soupisky za druhým. Po čerstvé aktualizaci už známe plnou třetinu line-upu pětadvacátého ročníku. Ten se v pevnosti Josefov u Jaroměře uskuteční od 5. do 8. srpna 2020.

Je možné spojení disonantního black metalu s jazzem? Proč by nemělo být? Jasně to dokazují Imperial Triumphant. Na festival přivezou hudbu, která rozhodně není jednoduchým soustem. Na druhou stranu jsou jejich pekelné zvraty, temnota a nevypočitatelnost naprosto strhující. Skutečně velkolepou show s epickými projekcemi slibují Mysticum. Pokud chcete vědět, jak to funguje v jamách inferna, tahle partička vás s tím ráda seznámí, zatímco vám bude vypalovat zrak stroboskopy.

Psykup nectí žánrové hranice a míchají prog, jazz, death, fusion, punk, hardcore a další styly. Jejich show bývá ne nadarmo přirovnávána k tomu nejšílenějšímu z tvorby Mikea Pattona (mimo jiné Faith No More). Life Of Agony nejsou jiní, do svého mixéru nasypali hard rock, grunge nebo alternativní metal. A taky mají trumf v podobě zpěvačky Miny Caputo. Posledním experimentujícím spolkem jsou The Fever 333. Těm stačilo jen vydat EP a hned za to měli nominaci na Grammy. Mluvit o žánrové čistotě není ani v tomhle případě na místě. Základem koktejlu je rock tryskající neutuchající energií, do něj jsou přidané vlivy hip hopu, punku, hardcoru, metalu, a elektroniky.

Moderní metalové styly zastupují Shadow Of Intent, kteří se vydali cestou symfonického deathcoru. U přídomku death- ještě chvilku zůstaňme. Přijedou totiž legendy Cattle Decapitation, kteří na deathmetalovou hutnost roubují grincorovou frenetičnost. Rozhodně jméno, které má v pevnosti u Jaroměře své pevné místo. Nejinak tomu není ani u progresivně-atmosférických severských klasiků. Jméno Katatonia je jistota a není třeba je dlouze představovat. Desky této formace mluví samy za sebe. Dnešní přídavek do line-upu festivalu uzavřeme deathujícími thrashery Fueled By Fire, kteří doslova vybuchují energií.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY