Debutové EP "The 1st" od Bookie Baker kypí zemitou podstatou hudby a její krásy

31.01.2020 08:30 - Matěj Kostruh | foto: Bookie Baker

Když jsme zveřejnili článek "Podzimní desky, které máme nejraději", debutové EP nadaných Bookie Baker nebylo bohužel ještě na světě. Bohužel proto, že by počin na tomto nebo podobném seznamu mohl být vysloveně ozdobou. Škoda. A tak vám kolekci "The 1st", unikátní nahrávku letošní zimy, představíme aspoň teď.
9/10

Bookie Baker - The 1st

Skladby: Autumn Wind, Gamble of the Day, Ponder Around the Sun
Vydáno: 17.1.2020
Celkový čas: 12:32
Vydavatel: vlastní vydání
Autorská dvojice Alex Montyro a Caolan O Neill Forde může být fanouškům známá z působení v další tuzemské formaci Mala Ruckus. Na rozdíl od této eklektické skupiny se však Bookie Baker skutečně orientují už pouze na čistokrevně folkovou tvorbu. A daří se jim to bez chybičky. Jejich debutové EP "The 1st" může být bez nadsázky považováno za ojedinělý úkaz na české hudební scéně, a to pro svou nevšední kvalitu a ryzost.

Tklivá hudba talentovaných autorů povznáší malebnými plochami, zhmotňuje výjevy v barvách padajícího listí, tepe přírodní lyrikou a, za mimořádného vokálu Alexe Montyra, obnažuje všechny city, které se snaží někde hluboko ve vás stále ukrýt.

Zdá se totiž, jako by zde bylo snahou vrátit se k určité fundamentální magii hudby samotné a její schopnosti pohnout emocemi. Skladby navozují příjemný, zemitý pocit, který posluchače naplňuje jakousi zvláštně prostou formou radosti a přenáší ho někam daleko do panenské přírody Kanady a Irska, odkud anglosaská dvojice pochází.

Způsob, jakým se to Bookie Baker daří, je doslova odzbrojující. Celé vás to nechá tak nějak svlečeného, očištěného od nánosu rychlých, banálních počitků a znovuzrozeného potom zase vrací zpět na svět.

Zapomeňte na radio friendly písničky, tady se na nic takového nehraje. I přesto je rozverná "Gamble of the Day" tak lehoučce a dobře napsaná, že vám bude nakonec v hlavně skotačit celý den. Všechny tři kousky vůbec vyznívají neuvěřitelně snadně a samozřejmě, jako by na nich vlastně ani vůbec nic nebylo.

Jsou to jenom taková prozaická hudební šťouchnutí", balíčky nenuceného muzikantského potěšení, které se spolehlivě dotknou vašeho nitra. Kdo všechno něco takového dokáže? Tohle je zkrátka ve své obyčejnosti zcela výjimečné, dokonalé podzimně-zimní EP plné znamenité hudby. Prostě nádhera.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY