Brutal Assault přidává pořádnou dávku nových kapel, vévodí jí Cradle of Filth, Static-X či Vader

22.10.2019 08:10 - Jiří V. Matýsek | foto: Tomáš Rozkovec / @musicserver.cz

Do začátku jubilejního pětadvacátého festivalu Brutal Assault zbývá deset měsíců a na soupisce vystupujících kapel se to začíná hemžit velkými jmény. Zvláště po pondělním updateu, který byl skutečně masivní a program rozšířil hned o dvacet položek. A jsou mezi nimi známá jména i formace z hlubin undergroundu.

Papírově největší hvězdou aktuální dávky jsou Cradle Of Filth. Po letech bídy a nezvládnutých koncertů ze strany zpěváka tato formace, zdá se, chytá druhý dech. A aby toho nebylo málo, její koncertní set se opře o stěžejní album "Cruelty and the Beast". Výročí k výročí, a proto do Jaroměře přijedou i polští Vader, kteří jsou na scéně už půl čtvrté dekády. Aktuálními mladými jmény jsou While She Sleeps, kteří potěší metalcorově orientované publikum. O moderní styly nebude nouze ani u Ring of Saturn, kteří svůj technický deathcore koření deathovými postupy.

Obnovení Static-X sice nedávno hráli v Praze, kvalita nicméně vždycky stojí za opakování. A v Jaroměři bude příležitost - stejná jako k vychutnávání stylů překračujících směsku norských Kvereltak. Nespoutanou energií zválcují pevnost v Josefově také Havok či jejich žánroví souputníci Toxic Holocaust. Jestli někdo nadělá z diváků fašírku, budou to právě tihle chlápci ze Spojených států.

Zalovme ve zmíněných undergroundových vodách. Kombo Hellhammer z Mayhem za bicími a hlasem ICS Vortexe ukryté pod hlavičkou Arcturus je domácím stříbrem severského, progresivně laděného blacku. Žánrově příbuzní Pensées Nocturnes přijedou z Francie, co do avatgardnosti a cirkusového přístupu k věci si však mohou se svými předchůdci podat ruce. A ve vodách divné hudby nekončíme. Ještě tu máme Ottone Pesante, kteří nahradili kytary, světe, div se, žesti. A nářez, nesený kupředu uhánějícími bicími, je to nemenší.

Drtivý tlak přivezou Author & Punisher. Ti moc melodií asi nepřivezou, spíše hluk, lomoz, industrial a dronové plochy. Hutný death metal nacházející si cestu mezi americkou i evropskou žánrovou školou - to jsou Řekové Mass Infection. Z Británie přijedou Frontierer a podle pořadatelů máme očekávat "živelnost The Dillinger Escape Plan, lámání riffů Car Bomb, disonantnost Ion Dissonance a zvuk ocelové pěsti." Slibné. Táhlejší riffy s blackovou živelností dovezou 1914, typicky asijskou divokost, zabalenou v jedné krabici s ortodoxním black metalem, mají na programu Draconis Inferum ze Singapuru. Spolehliví jsou i, pro změnu japonští, Sigh. Příjemnými, s deathem koketujícími žánrovkami jsou Necrophobic či Beyond Creation.

No, a když jsme u těch žánrů, dramaturgové metalového svátku, který se příští rok uskuteční od 5. do 8. srpna, se nebojí překvapit a zalovit v úplně jiných vodách. I díky tomuto chvályhodnému přístupu se v české premiéře představí Me And That Man, melancholické, do blues a country orientované uskupení, v jehož čele nestojí nikdo menší než Nergal z Behemoth.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY