Dymytry další silnou skladbou připomínají temnotu Černobylu

24.09.2019 16:47 - Milan Menčík | foto: AFM Records

Dymytry naplno roztáčejí kola propagace nového studiového alba "Revolter", které vychází už 7. října. Před týdnem zveřejnili klip "Zůstaň stejná", nyní se dostává na tematicky hodně silnou skladbu "Chernobyl". Jak název napovídá, připomíná tragickou havárii v jaderné elektrárně z roku 1986, která nyní znovu získala na publicitě díky seriálu televize HBO se stejným názvem.

Dymytry v písni poukazují na lži a necitlivost tehdejší sovětské vlády, která svojí liknavostí a záměrným mlžením o realitě situace vědomě nechala zemřít tisíce lidí. Aby klip dostal co největší autenticitu, zahrála si v něm jednu z hlavních rolí herečka Lilian Malkina. Absolventka Leningradského Divadelního Institutu A. N. Ostrovského se objevila v desítkách divadelních i filmových rolí, včetně těch holywoodských.

"Věděl jsem, že chci do písničky dostat někoho, kdo tomu dodá autenticitu, a vzpomněl jsem si, že při mém angažmá v Národním divadle do jedné choreografie zpívala Vysockého charismatická herečka Lilian Malkina. Spojili jsme se s ní a ona ochotně souhlasila, že nám písničku nazpívá, a dokonce nám zahraje i v klipu. Je to skvělá, svérázná herečka s velmi mladistvým smyslem pro humor. Natáčení byla velká legrace a taky velká podívaná. Lilian to vystřihla s noblesou a na první záběr," vypráví o vzniku klipu kapelník Jiří Dymo Urban a hned doplňuje: "Režie, kamery a střihu se tentokrát ujal mladý a také velmi talentovaný Martin Vaněk. Své trojrole se zhostil na výbornou a určitě to není poslední spolupráce s Dymytry."

Ke vzniku samotného songu pak dodává: "Oslovil nás v kapele asi nejvíc HBO seriál, který jsme si společně s kapelou pouštěli. Natáčeli jsme v odlehlé vesnici kousek od Frankfurtu v Německu. Vždycky večer po natáčení alba jsme sedli k vínu, kecali o životě a koukali na seriál o Černobylu. A když jsme hledali silné téma pro tuhle moji věc, zpěvák Proth řekl, že neví, co k týhle temný věci dát za téma, a v tu chvíli mně bleskl hlavou Černobyl. Prothovi se to moc líbilo a napsal tenhle výstižnej text."

K tvrdé a razantní muzice takové téma dobře sedí, klip je velice poutavě natočen a náramně poselství skladby podtrhuje. Fanoušci se na píseň mohou těšit v průběhu společného turné Dymytry a Trautenberk, které obě skupiny plánují na podzim. Jeho vrcholem bude trojice halových megakoncertů Revolter Monstrum show v Ostravě, Brně a v Praze. Vstupenky na jednotlivá vystoupení lze zakoupit zde.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY