Vanessa vstává z hrobu a startuje kampaň k nové desce

24.09.2019 11:09 - Jiří V. Matýsek | foto: facebook interpreta

Domácí EBM kapela Vanessa má kolem sebe temnou auru kontroverzního, ale nesporně kultovního a legendárního uskupení. Vznikla v roce 1990 a její hrubá elektronika, křížící vlivy industrialu, taneční hudby a electropunku společně s kritickými a antispolečenskými texty, si našla řadu příznivců. S formací, v jejímž čele stojí zpěvák Samir Hauser, se pojí i řada excesů pevně spjatých s jejím specifickým pohledem na svět a neustálým testováním hranic toho, co je ještě společensky přípustné (například slavné šňupání kokainu z bible v pořadu České televize).

První fáze života skupiny skončila v roce 1997 s deskou "Gun". Po dvanácti letech se muzikanti vrátili a natočili dvě velmi příznivě přijatá alba "Ave Agony" a "Antidotum" - i tato fáze však dospěla ke svému pohřbu posledním vystoupením v lednu 2017.

V loňském roce se však začaly šířit zprávy o dalším návratu. Vanessa, kterou nyní kromě Hausera tvoří ještě Moimir Papalescu (mimo jiné z robopopových Die Alten Maschinen) a Jaroslav Stuchlý, ohlásila, že je ve studiu, kde natáčí sedmou řadovku. Tu nyní dokončila a připravuje její vydání. Počin s názvem "Ghost Army" popisuje jako svou dosud nejtemnější nahrávku. "Nahromadilo se v nás tolik hnusu, že ho na vás musíme vrhnout v podobě novýho alba. Narušíme spolu zase 'pořádek' v týhle zatuchlý společnosti!" píše. Nyní dílo čeká na podporu od fanoušků.

Hauser & spol. rozjeli na serveru Startovač crowdfundingovou kampaň, která má vydání "Ghost Army" podpořit. Vedle obligátních odměn pro přispěvatele, jako je přednostní download digitální verze alba, podepsaná CD či vinyly, jsou k dispozici takové specialitky jako rakvička designovaná výtvarníkem a kapelníkem metalových Master's Hammer Františkem Štormem nebo pětidenní tah s hudebníky v thajském Bangkoku - přesně v morbidně dekadentním, teatrálním duchu téhle bandy.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY