Pražské Underdogs' ovládne jam psychedelických Dire Wolves

09.09.2019 13:15 - Jiří V. Matýsek | foto: facebook interpreta

Kalifornský kolektiv Dire Wolves zahraje poprvé v Praze. Místem konání je smíchovské podzemní doupě Underdogs', datum 11. září.

V San Francisku usazené sdružení, které kolem sebe koncentruje Jeffrey Alexander (hudebník, jenž je známý z intimního experimentálního drone folku Black Forest / Black Sea či kultovního free rock drone bandu Jackie O Motherfucker), vzniklo v roce 2010, jeho aktivita je enormní a v množství jeho živých i studiových nahrávek by se mohl posluchač lehce ztratit.

Dire Wolves vzývají duchy starého dobrého jamu v tradici, kterou v americkém bigbítu výrazně zakořenili již slovutní Greatful Dead. Tradiční rockovou sestavu zde doplňuje viola, která zvukem i náladou upomíná na hudbu australských Dirty Three a umocňuje podmanivý dojem psychedelického bezčasí, které je pro nahrávky skupiny zásadním rozpoznávacím znamením.

Předkapely pražského koncertu budou The Mond a Raw Deal. Finsko-americko-česká trojice The Mond hraje od roku 2016 a ve své tvorbě se obrací k freejazzovým i freerockovým formám, její cesta je však nevyzpytatelná, občas lemovaná stromořadím hypnotických momentů, jindy otvírá brány divoké extrémnosti se špetkou syntezátorového novátorství, finského vokálního sebevyjádření a vždy s prvky pražské improvizační školy, neboť jedním z členů je místní klasik Petr Vrba (dále v sestavě nejdete Kena Ganfielda a Pasiho Mäkelu). Koncert bude zároveň křtem nové, v pořadí již třetí nahrávky tria, která vychází v kazetovém formátu ve spolupráci s Meteorismo Records a Stoned to Death.

Psychedelické uskupení Raw Deal bude v průběhu svého setu losovat v kádi slanečků a my můžeme jen doufat, že se mu podaří vytáhnout některou z důležitých ingrediencí pro své vystoupení: tripmetal, rovný beat, mojo strýce Mollyho, krautrock, obláček a astrál. Inu, psychedelie...



DOPORUČENÉ ČLÁNKY