4 x 5 koncertů, které nevynechat na 24. ročníku festivalu Brutal Assault

07.08.2019 08:00 - Jiří V. Matýsek | foto: Tomáš Rozkovec / @musicserver.cz

Čtyřiadvacátý svátek (nejen) tvrdě metalové hudby Brutal Assault buší na pekelnou bránu. Už zanedlouho zaplní zdi pevnosti Josefov u Jaroměře tisíce metalových fanoušků z celého světa. Nabídka je jako vždy bohatá a stihnout všechno asi není v lidských silách.
Připravili jsme pro vás proto stručný přehled toho, co nevynechat. Na každý den jsme vybrali pětici želízek v ohni. Ale pozor - výběr je čistě osobní, je třeba ho brát jako redaktorské tipy a potenciální doporučení. Ale lákadel je pro každého návštěvníka festivalu více než dost. Kromě hudby i třeba i široký výběr kulinářských specialit (já se třeba i letos těším na trhané vepřové s rýží či minidonuty s čokoládovou polevou), unikátní zákoutí pevnosti, nabídka stánků s vinyly a vůbec jen těžko napodobitelná atmosféra tohohle metalového babylonu.

Středa, 7. srpna

Ensiferum

Kdy a kde

17:10, Jägermeister stage

Lehčí čtivo na podvečerní program? Proč ne? Ensifurem, se svým melodickým metalem vyvolávajícím chuť popadnout kopí, štít, sekeru s rohy a přidat se na vikingskou válečnickou výpravu jsou příjemným osvěžením mezi spíše temnějšími spolky. Jejich barvitý svět dávných hrdinských eposů má v sobě onu potřebnou skočnost a zábavnou lehkost, která výborně připraví půdu velkým večerním jménům.


Batushka

Kdy a kde

19:50, Sea Shepard stage

Tak která Batushka nakonec přijede? Kapela se totiž letos rozdělilave dví a obě poloviny shodně tvrdí, že oni jsou ti praví. Nic to ale nemění na faktu, že jejich do mnišských kuten schovaný black metal opřený o pravoslavné chrámové zpěvy je značně unikátní a pracuje s nezvyklou atmosférou. Pozdější hodina a více tmy by jim možná svědčily více, každopádně za krátké zastavení určitě stojí.


Parkway Drive

Kdy a kde

21:50, Sea Shepard stage

Festival v poslední době staví svůj koncept na tom, že všechny účinkující posuzuje stejně a nemá plakátové headlinery. Pokud by to bylo jinak a písmo na upoutávkách nebylo rovnostářsky stejně velké a názvy řazené abecedně, letos by byli Parkway Drive hodně vysoko, ne-li nejvýše. Hvězda, která aktuálně září na metalcorovém nebi, už letos jednou v Česku hrála a už tehdy jsme neváhali a její pražský koncert označili za potenciální akci roku. Dostojí své pověsti i na festivalovém pódiu? To zas bude na hlavním festivalovém náměstí narváno...


Coven

Kdy a kde

22:50, Obscure stage

Velké věci se budou dít i na stanové Obscure stagei. Newyorská skupina Coven v čele se zpěvačkou Esther Dawsonovou pomáhala ve své době umetat cestičku pro vstup černé magie a satanistických prvků do rockové, respektive metalové hudby. Její okultní rock byl tehdy absolutní novum a vliv na budoucí přístup k věci nezpochybnitelný. Na festival navíc přijíždí kapela, která, ač vznikla v roce 1967, poprvé vystoupila v Evropě až před dvěma lety. A ani letos těch koncertů není mnoho.


Decultivate

Kdy a kde

2:15, Obscure stage

Noční koncert pro otrlé nespavce. A ukolébavka to rozhodně nebude. Domácí Decultivate patří k tomu nejzajímavějšímu, co na místní tvrdé scéně najdeme. Své úsečné, sotva minutu a půl dlouhé skladby pálí skutečně ostrými riffy, chaoticky se přelévající rytmikou i v textech obsaženou misantropií. Poslední probuzení po náročném festivalovém dnu? Spolehlivě! A navíc s novým materiálem z čerstvého splitu s Izraelci Ostra Törn.


Čtvrtek, 8. srpna

Alien Weaponry

Kdy a kde

12:15, Jägermeister stage

Asi nejnižší věkový průměr letošního ročníku a spolehlivě největší vzdálenost. Trojice mladíků, kterým je sotva osmnáct, totiž přiletí až z dalekého Nového Zélandu. Svůj nadšenecký thrash navíc chlapci ozvláštňují použitím domorodé maorštiny. Tanec haka v metalovém hávu... a za poledního horka. Ano, je to kruté, ale tahle partička za brzký příchod do areálu pevnosti rozhodně stojí.


Diablo Swing Orchestra

Kdy a kde

12:55, Sea Shepard stage

Jazz, balkánská dechovka, taneční hudba - to vše je možné hladce naroubovat na metal. Jak ostatně dokazují Diablo Swing Orchestra se svou eklektickou, ale po čertech zábavnou směskou. Jsou jedním z nejméně obvyklých a mimo stylové mantinely vybočujících projektů, na které je možné letos v pevnosti Josefov narazit.


Sodom

Kdy a kde

18:50, Sea Shepard stage

Velká thrashové legenda z Německa patří k dalším stylotvorným spolkům, na které můžeme v letošním festivalovém line-upu narazit. Letos navíc přijíždí s aktualizovanou sestavou, do níž přibyl kytarista. Poprvé v historii skupiny tak její zvuk kupředu táhnou hned dvě kytary. Jak to formaci, jejíž historie sahá až do roku 1981, šlape ve vytuněné sestavě, budeme moci zjistit i v pevnosti.


Testament

Kdy a kde

20:45, Sea Shepard stage

¨ A středeční thrash do třetice. Američtí Testament byli ohlášeni už vloni, bohužel nepřijeli. Zklamání tyhle jistoty bezpochyby letos napraví. Jedna ze spolehlivých žánrových špiček přijede do Jaroměře se stále aktuálním (mimochodem, velmi silným) albem "Brotherhood of Snake". A na svých postech jsou i obě opory téhle smečky - kytarista Alex Skolnick i zpěvák Chuck Billy vybavený řezavým i hladivým hlasem.


Meshuggah

Kdy a kde

21:55, Jägermeister stage

Pevnost Josefov je na první pohled bytelná stavba, s nezastavitelným strojem na riffy na milimetr přesnými a technickou poly-(a)rytmikou jménem Meshuggah to však bude velmi těsný souboj. Švédská kapela proslavená svým matematickým přístupem k hudbě i použitím počítačů při její tvorbě (byť poslední album "Violent Sleep of Reason" vzniklo, i přes svou neutuchající technickou složitost, klasicky). Meshuggah jsou pojem, který se vyplatí alespoň na chvíli (přece jen jsou trochu náročnějším soustem) ochutnat naživo.


Pátek, 9. srpna

Čad

Kdy a kde

12:15, Sea Shepard stage

Spolehlivá akvizice od východních sousedů řádně rozproudí popolední horko svou thrashovou bruskou, kterou navíc zdobí ostré, kritické texty sekající na vše strany. Do Jaroměře přijedou vyzbrojeni temnou poslední deskou "Bastard" (2017) a určitě ukážou, že se v žebříčcích nejlepších počinů roku na domácí scéně nevyskytovala nadarmo.


Heilung

Kdy a kde

20:50, Jägermeister stage

Vedle Němců Heilung byla loňská Wardruna jen slabým odvarem. V obou případech se spojují pradávné hudební nápěvy s moderní hudbou notně opřenou o elektroniku. Heilung svou show mění v šamanský rituál, který je zároveň děsivý, skličují i povznášející a hypnotický. Navíc přijedou vyzbrojeni novou deskou "Futha", která koncept nakousnutý na předchozí "Ofnir" dotahuje na další úroveň. Život měnící zážitek? Dost možná!


Emperor

Kdy a kde

22:00, Sea Shepard stage

Ve své době byl možná název Emperor (Císař) svým způsobem troufalý. Dnes je ale naprosto případný. Norská formace, v jejímž čele stojí vizionář Ihsahn, patří k těm spolkům, které pomáhaly budovat tvář pravého norského black metalu. Dnes jsou zpět, už bez póz v podobě tváří ukrytých za černobílými warpainty, s kontroverzí mladických let dávno za sebou, zato s dědictvím výborných alb "In The Nightside Eclipse" či "Anthems To The Welkin at Dusk". Emperor totiž posunuli blackmetalový, ostrý lo-fi přístup k mnohem muzikálnější formě, která stála nejen na chaosu, ale i melodických pasážích a cinematických atmosférách.


Primordial

Kdy a kde

00:15, Sea Shepard stage

Keltští, blackem i folkem říznutí metalisté, kteří už překročili hranici třetí desetiletky na scéně, nijak neustupují ze svého atmosférického výrazu, který táhne kupředu relativně čistý vokál charismatického démona A.A. Nemtheanga. V zásobě mají pohříchu vyrovnanou diskografii, která je oprávněně staví na pozici jedné z nejvýznamnějších žánrových skupin z Irska. A také na prestižní půlnoční čas pátečního line-upu.


Triumph of Death / Hellhammer

Kdy a kde

1:00, Jägermeister stage

¨ Pozdněnoční koncert, na který se ale vyplatí počkat. Švýcarský muzikant Tom G. Warrior (působil třeba v Triptykon či stylotvorných Celtic Frost) totiž letos pod hlavičkou Triumph of Death oprášil svou první kapelu Hellhammer. V plánu je pouhá šestice koncertů a jaroměřský festival je jedním z míst, kde zazní jejich thrashující proto-black metal, který ani po více třiceti letech neztrácí na své ostrosti a nadčasovosti. Hellhammer jsou jedním ze spolků, který pomáhal umetat temné cestičky pro další bandy.


Sobota, 10. srpna

Vltimas

Kdy a kde

17:25, Sea Shepard stage

Superskupina, kterou tvoří Blasphemer ze slovutných Mayhem, David Vincent z Morbid Angel a Flo Mounier působící v Cryptopsy, je na poslední chvíli přidaným záskokem za odpadnuvší kapelu. Náhrada je to však doslova prvoligová, ne-li snad extraligová. Vlivy domovských spolků všech tří gentlemanů se pojí ve specifický celek pevně kořenící jak v blacku, tak v deathu. Silným albem "Something Wicked Marches In" debutovali letos a je rozhodně dobře, že s čerstvým materiálem zavítají i na jaroměřskou metalovou fiestu.


Animals As Leaders

Kdy a kde

18:15, Jägermeister stage

Hbité prsty, polyrytmie, basa změněná v kytaru, kytara v basu. To je jen lehký náznak toho, co Animals As Leaders, tedy partička, v jejímž čele stojí kytarový virtuos Tosin Abasi, dovedou. Jejich hudba překračuje žánrové hranice a pohybuje se ve světě, který má svá vlastní pravidla. Tahle kapela spolehlivě rozhodí pravidelný tep metalových srdcí - tady totiž pravidelnosti nehledejme, spíše matematickou přesnost, kde má každý tón své dokonale vysoustružené místo.


Saor

Kdy a kde

18:55, Obscure stage

Z podobných zdrojů jako páteční Primordial čerpá i projekt Andyho Marshalla Saor. Atmosféru v jeho případě tvoří spíše obrazy zamlžené skotské vysočiny. Ty se promítají do rozsáhlých zádumčivých kompozic, v nichž se prolínají blackový growl, zběsilá rytmika i poklidné pasáže obohacené o zvuk vzdáleně znějící flétny. Dá se tedy očekávat vysoce atmosférický zážitek.


Rotting Christ

Kdy a kde

20:50, Sea Shepard stage

Rotting Christ nejsou na festivalu Brutal Assault žádní nováčci - před dvěma lety je zde chytla velmi solidní dešťová přeháňka. Řekové se ale nenechali rozhodit a do publika vypálili svůj mystický, valivý black, v kterém mají své pevné místo pradávné antické názvuky i atmosféra. V severském žánrovém chladu to bude příjemné zašumění vlnek Středozemního moře. Ale žádná dovolenka to není, pradávní antičtí hrdinové a bohové taky nebyli úplní klaďasové, že ano.


Mgła

Kdy a kde

23:05, Sea Shepard stage

Onen severní pól black metalu zastupují Poláci Mgła. Svou hudbu obalují specificky temnou, dokonale soustředěnou aurou, která se obejde bez velkých gest, ale zároveň je zahalena tajemstvím, které navíc podtrhuje fakt, že do tváří muzikantům není vidět. Navíc je dost velká šance, že zazní i pár novinek. Jednu z nich skupina zveřejnila jen před pár dny.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY