Na skladbu "Free" stačí Iggymu Popovi 100 vteřin - a punk to rozhodně není

19.07.2019 17:34 - Jiří V. Matýsek | foto: facebook interpreta

Punkový bouřlivák Iggy Pop nepřestává na stará kolena s tvorbou nové hudby. Jen jej jeho múzy zavádějí mnohdy velmi překvapivými a pro ortodoxní punkx možná poněkud hůře stravitelnými směry. Na "Préliminaires" (2009) a sotva půlhodinovém "Aprés" (2012) brousil ve vlnách blues, šansonu a jazzu, "Post Pop Depression", na níž má lví podíl Josh Homme z Queens Of The Stone Age si pohrávalo spíše s temným garážovým (art) rockem. A teď tohle...

Novinka "Free", která představuje novou stejnojmennou desku (vyjde 6. září), je jen minutu a čtyřicet sekund dlouhým fragmentem, ambientním kusem, ve kterém na Popa zbyla jen jedna věta "I Wanna Be Free" a který je tvořený pohlcující elektronickou stěnou a dominantní trubkou Lerona Thomase.Ten tvoří společně s projektem Noveller kytaristky Sarah Lipstate klíčový pilíř, na kterém Iggy novinku vybudoval.

"Je to nahrávka, kde za mě hovoří jiní umělci, ale já jim propůjčuji svůj hlas," popsal chystanou kolekci samotný muzikant. Základní myšlenkou alba je zjištění, že tím nejpodstatnějším, co v životě potřebujeme, není nutně láska či štěstí, ale pocit svobody.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY