Festival Brutal Assault uzavírá soupisku hlavních stagí

01.06.2019 15:25 - Jiří V. Matýsek | foto: Tomáš Rozkovec / @musicserver.cz

A jsme na konci. Čtyřiadvacátý ročník metalového festivalu Brutal Assault, který od 7. do 10. srpna letošního roku ovládne - jako již tradičně - pevnost Josefov u Jaroměře, naplnil svou letošní soupisku. Tedy alespoň tu, která opanuje hlavní pódia. Zbývá ještě doplnit položky na line-up ambientní KAL stage a také program úterní warm-up party.

Než dojde na příchody, tak jeden odchod. Z potvrzených kapel zmizeli Norové Manes, nicméně přijet by měli za rok. Ze stejné severské země ale přijedou blackoví Kampfar, kteří dávají ve své hudbě oživnout temným pohanským mýtům. Na bytostně experimentální strunu zadrnkají japonští Crossfaith. V jejich digitálním zvuku se prolínají kytary s elektronikou a hardcorovým nasazením.

Letošní ročník má silné zastoupení z ranku zatuchlého death metalu a už i tak bohatou sestavu (dominují jí taková jména jako Carcass, Decapitated či Gorod) doplní chaotičtí Altarage ze Španělska. Z jihu na sever - to jsou islandští hardcoroví Une Misére, kteří přijedou vyzbrojení ostrým, rozervaným zvukem, který nikoho nešetří. Stejně jako krajina jejich domovské země. Geograficky na půl cesty jsou pak Entropia z Polska, kteří své blackové riffy zahalují do post-metalových vrstev a opatřují psychedelickým oparem, který posluchače může nasměrovat až někam k původním artrockovým kapelám. Podobně - experimentálně - se projevují i Unprocessed. A jak jejich předchůdci sahali do minulosti, tahle německá kapela pevně drží v přítomnosti a modernitě. Experimentování se ale nebojí úplně stejně.

Poslední tři jména rozšiřují domácí střídačku. Mallephyr za dva roky od debutu pořádně vyrostli a dnes platí za jeden z nejvýraznějších spolků, které může současná black/death scéna v Česku nabídnout. Experimentátoři Forgotten Silence nejsou žádní nováčci, na scéně se pohybují už od roku 1993. A ač vybaveni čerstvou deskou, na letošní Brutal Assault připravují speciální set věnovaný albu "Thots". Předposledním jménem jsou Brutally Deceased, kteří se skvěle odkazují k tradici švédského death metalu. Tečku v tomto případě obstarají modernisté Elysium, kteří se na death metal dívají moderním pohledem a progresi se rozhodně nebrání.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY