The Amazons na "Future Dust" dorostli ve stadiónovou kapelu

31.05.2019 15:45 - Ondřej Kocáb | foto: ©Alex Lake

Britští The Amazons se po dvou letech vracejí s novým materiálem. Na ten upozorňovali v posledních týdnech třemi singly, které v porovnání s eponymním debutem potvrdily mírné přitvrzení. "Future Dust" nabízí daleko více energie, plno kytarových riffů a rozhodně dobře poslouží milovníkům stadiónových refrénů.
7/10

The Amazons - Future Dust

Skladby: Mother, Fuzzy Tree, 25, The Mire, Doubt It, All Over Town, End Of Wonder, Dark Visions, 25 (Reprise), Warning Sign, Georgia
Vydáno: 24.5.2019
Celkový čas: 42:48
Vydavatel: Fiction Records
The Amazons sklidili úspěch hned se svou prvotinou, což v hudebním byznysu znamená, že s druhým albem přichází obrovský tlak v podobě velkých očekávání, která položila nejednu kapelu. Aby se tomu kvarteto z Readingu vyhnulo, spojilo se s producentkou Catherine Marks, se kterou se mu povedlo do skladeb vehnat temnější nádech. Ten byl cítit již z pilotního singlu "Mother".

Právě ten celou desku otevírá. A je to opravdu skvostný začátek. Po volném zažehnutí se rozezní bicí a zkreslené kytary, které postupně přecházejí do vášnivých refrénů, plných kytarových sól, kterými skupina na "Future Dust" rozhodně nešetří. Typickou značku Amazonek zastupuje následující indierocková pecka "Fuzzy Trees". Mezi největší taháky patří také "25", zastoupená na albu hned dvakrát. V prvním případě jde o hymnickou pecku se vším všudy. Opět se ukáže talent čtveřice při skládání melodických, stadiónově laděných refrénů, tentokrát i s falzetem frontmana Matta Thomsona. Druhá verze je vlastně její kopie ("25 Reprise"), jen v jemnější, akustické verzi.

Poté následuje intro "The Mire", ze kterého vykvete další výbušný potenciální hit "Doubt It" s krásným sóly a opět energickým refrénem, který rozhodně na letních festivalech potáhne. Zvolnění přichází s odpočinkovou "All Over Town". Tím však končí teprve první polovina. I druhá nabízí silná místa (gradace ve "Warning Sign", "Georgia"), skladby si však drží stále podobnou strukturu, kvůli které u některých dochází k zaměnitelnosti.

The Amazons se přesto na "Future Dust" vytáhli s tím nejlepším. Divoká, úderná, rocková nahrávka, jakých poslední dobou nevychází zrovna přehšel, rozhodně nezapadne a pro budoucnost formace může být obrovským odrazovým můstkem. Pro samotné hudebníky to je však pouze začátek. Letos je čeká první velké turné v roli hlavních hvězd, a třeba se tak dočkáme i jejich návratu do České republiky.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY