Elton John se s Prahou rozloučil velkolepě

08.05.2019 19:01 - Jana Kloučková | foto: Tomáš Rozkovec / @musicserver.cz

Sir Elton John se právě nachází na rozlučkové koncertní šňůře "The Farewell Yellow Brick Road", se kterou včera zavítal i do pražské O2 areny. Převážně české publikum mohlo s britským legendárním zpěvákem strávit bezmála tři hodiny a vychutnávat si cestu jeho nezapomenutelnou kariérou.

Live: Elton John

místo: O2 arena, Praha
datum: 7. května 2019
setlist: Bennie And The Jets, All The Girls Love Alice, I Guess That's Way The Call It The Blues, Border Song, Tiny Dancer, Philadelphia Freedom, Indian Sunset, Rocket Man, Take Me To The Pilot, Sorry Seems To Be The Hardest Word, Someone Saved My Life Tonight, Levon, Candle In The Wind, Funeral For A Friend/Love Lies Bleeding, Burn Down The Mission, Daniel, Don't Let The Sun Go Down On Me, The Bitch Is Back, I'm Still Standing, Crocodile Rock, Saturday Night's Alright For Fighting, Your Song, Goodbye Yellow Brick Road
Fotogalerie

Sir Elton John si svůj příchod na pódium načasoval přesně. Pro diváky si přichystal totiž bezmála tříhodinovou show. Délka koncertu se občas zdála kontraproduktivní, nicméně ke konceptu rozlučkového turné ji lze pochopit. Druhá polovina představení měla znatelně (již navzdory svému trvání) větší spád, proto divák nakonec odcházel spokojený a vděčný.

Elton John, O2 arena, Praha, 7. května 2019
© Tomáš Rozkovec / @musicserver.cz
Na britského zpěváka, který před dvěma roky započal sedmou dekádu svého života, musela být skoro tříhodinová show obrovským zápřahem. Znalí příchozí jistě očekávali Eltona Johna výhradně za klavírem, a tak se i stalo. Nicméně pozorovat mistra při hře na tento hudební nástroj, přičemž kolikrát šlo zahlédnout odraz klaviatury v jeho brýlích, bylo také zvláštním, zřejmě těžko popsatelným zážitkem. Občasnou monotónnost hravě vyrovnával pohled na stylové pódium včetně působivých projekcí. Právě ty se staly významným komponentem, ne-li výsadou této rozlučkové show.

Britský interpret ke svému publiku kromě obligátního pokorného děkování příliš nepromlouval. Pakliže tak udělal, stálo to vždy za to. Lidé vždy nastraží uši, když zpěváci mluví o svých pádech, což se i při včerejším večeru stalo. Silné skladbě "Believe" předcházel proslov o drogové i alkoholové závislosti a následoval odkaz na posléze založenou nadaci Elton John AIDS Foundation (EJAF).

Elton John, O2 arena, Praha, 7. května 2019
© Tomáš Rozkovec / @musicserver.cz
Poté už si mohl Elton John dovolit v podstatě cokoliv, neboť bylo vidět, že má návštěvníky v hrsti. Extra velkému ohlasu dostály především hity "Don't Let The Sun Go Down On Me", podobající se verzi, kterou nazpíval se zesnulým Georgem Michaelem v roce 1990, "I'm Still Standing" s projekcí obsahující průřez kariérou, včetně role v kultovním americkém seriálu Simpsonovi, fanouškům extra věnovaná "Crocodille Rock" a poté bezpochyby přídavky, speciálně nesmrtelný "Your Song".

Elton John během večera potvrdil svůj obrovský význam a přínos pro hudební průmysl. Z koncertu bylo nemožné odcházet jinak než s přesvědčením, že se zpěvák právoplatně řadí mezi absolutní legendy. Koncept posledního rozlučkového turné tak ustál s grácií a v pražské O2 areně se rozloučil vskutku důstojně.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY