Krabice plná lásky

20.02.2003 05:00 - Karel Veselý | foto: facebook interpreta

Groove Armada patří k nejoriginálnějším skupinám klubové scény. Šíře stylů a zvuků, které kombinují, je neuvěřitelná. Ani na posledním album "Lovebox" nezklamali a servírují pochoutku mnoha druhů. Více najdete v naší dnešní recenzi.
7/10

Groove Armada - Lovebox

Celkový čas: 57:48
Vydavatel: EMI
Groove Armada je londýnský projekt dvojice hudebníků, Toma Findlaye a Andyho Cata. Hned jejich druhý singl "At The River" (psal se rok 1999) vzbudil zaslouženou pozornost a opravdový průlom přišel o rok později s "I See You Baby" a albem "Vertigo". Groove Armada vždy tak trochu balancovala na hranici hudebního kýče, přesto jsou jejich desky snad posledními ostrůvky originality v rámci tzv. klubové hudby. Čtvrtá deska nese jméno jedné jejich klubové noci - krabice lásky čeká jen na vaše otevření.

Podobně jako na jejich poslední řadovce "Goodbye Country (Hello Nightclub)" přistupují Findlay a Cato ke komponování jako pejsek s kočičkou. Střídají styly, které se jim zdají zajímavé - ragga, house, breakbeat, psychedelie, elektroklash, ale zkusí si i funk, soul nebo folk. Společným jmenovatelem je snad to, že píseň má groove a dá se na ni tancovat. Velmi často využijí sampl nebo fragment nějaké starší písně, ale většina nástrojů je živá. Desky, jako je "Lovebox", málokdy nudí, zato však občas znějí jako nějaká kompilace tanečního magazínu. K různorodosti soundu přispívají i hostující vokalisté, na této desce jsou to ze zvučnějších jmen třeba Neneh Cherry, američtí rappeři Nappy Roots, folkový bard Richie Havens nebo R&B zpěvačka Sunshine Anderson.

Úvod alba je ve velkém stylu. "Purple Haze" je břitký kytarový punk s jamajským MC Red Rat a rappery z Nappy Roots. Hlavní použitý sampl pochází od Status Quo (sic!), tedy jasný důkaz toho, jak si GA neklade žádné stylové hranice. "Groove Is On" je optimistická vložka v rytmu těžkého funku. "Život je jen fantastická disco show," tvrdí MC (kterému asistuje Neneh Cherry jako disco diva) a alespoň na chvíli máte pocit, že to tak opravdu je. "Remember" trochu moc sází na osvědčený model - starý soulový sampl a hiphopový beat. Lépe to už udělali DJ Shadow nebo Moby, ale u GA to neurazí. "Madder" je bratříček úvodní písně, dominující kytary táhnou funkový povoz dopředu. So far so good, jenže pak přijde první slabší moment. "Think Twice" s Neneh Cherry zní jako stá první kolaborace klubové kapely a "seriózní" zpěvačky. Sama Cherry už podobných písní nazpívala několik a ten motiv s pianem je snad nejprofláklejší kombinace, kterou znám. "Tuning In!" je zase acidová hymna jako od Primal Scream v dobách "Screamadelicy". Zbytek desky tvoří užitkové skladby šité na míru do klubu - "Final Shakedown" a poslední tři písně jsou houseové třasáky.

Groove Armadu bylo vždy zajímavé poslouchat, protože vždy přicházeli s něčím novým. Na nové desce jsou snad ještě více funky než předtím, ale zásoba originálních postupů se už vyčerpala. Na "Lovebox" nenajdete hity typu "Superstylin" nebo "I See You Baby" a druhá polovina je vyloženě slabá. Přesto pro Groove Armadu platí to, co vždycky - nudit se s nimi nebudete. Někomu to stačí.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY