Big Joanie debutují odvážným albem "Sistahs"

23.02.2019 10:23 - Ondřej Kocáb | foto: facebook interpreta

Big Joanie je pro Českou republiku jméno zcela neznámé, na ostrovech však tyto dámy rozviřují vody tamní post-punkové scény již pár let. Na co se dosud čekalo, byl první studiový materiál. A jejich "Sistahs" je velmi přesvědčivým a sebevědomým vstupem na scénu.
7/10

Big Joanie - Sistahs

Skladby: New Year, Fall Asleep, Used To Be Friends, Eyes, Way Out, Down Down, Tell A Lie, Token, It's You, How Could You Love Me, Cut Your Hair
Vydáno: 12.12.2018
Celkový čas: 32:21
Vydavatel: Daydream Library

Sestavu založila v roce 2013 zpěvačka a kytaristka Steph Phillips spolu s bubenicí Chardine Taylor-Stone. Poté k sobě přibraly ještě basistku Estellu Adeyeri a jako Big Joanie se objevovaly na menších festivalech po Londýně. Jejich feministický punk-rock se stal rychle oblíbenou atrakcí tamní undergroundové scény. Není tak divu, že během let získaly chválu například i ze strany Iggyho Popa. Jejich debut "Sistahs" pak působí neuvěřitelně svěže, sebevědomě a bez jakýchkoliv kompromisů.

Hned "New Year" nasazuje laťku vysoko. Příjemná pecka nesoucí se spíše na vlně britských indie-kapel úžasně nakousne atmosféru celé desky. Jediný singl "Fall Asleep" je hymnou solidarity. Syrové riffy, rytmické tleskání rukou a jednoduchý refrén jsou ingredience často znamenající hit. Album rychle jede dál, téměř každý song se s klidem vleze do tří minut. Mezi další highlighty se dá řadit "Eyes" s hypnotizujícím riffem točícím se více než dvě minuty stále dokola, než se naprosto zlomí v jemnou melodii doplněnou andělskými back-vokály. "How Could You Love Me" zase potěší refrénem, který jako by vypadl z popových seskupení šedesátých let. Paleta inspirací, které tuto trojici na první desce ovlivnily, je opravdu široká. Od punku přes elektroniku k disku až po slowcore v závěrečné "Cut Your Hair". Textově však nejde o žádnou procházku růžovým sadem. Řeší se složité vztahy, diskriminace i rasismus. Big Joanie na debutu jednoduše bojují za to, kým chtějí být. Je to odvážné, chytlavé a my jsme za to rádi.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY