Uhrančivý Jara Vymer vás nadchne vyzrálým projevem a podmanivým hlasem. S peckou "On My Knees" chce dobýt Eurovizi

08.01.2019 09:43 - Hana Bukáčková | foto: Andrea Geletová

Přijde vám, že se v poslední době roztrhl pytel s novými tvářemi, které se sobě podobají jako vejce vejci a vy máte tendenci si je plést? Devatenáctiletý Jara Vymer vás vyvede z omylu už svojí prvotinou "On My Knees". Během letoška má v plánu vydat další dvě písně a výhledově i celé album.

Vymer rozhodně nezapře svůj exotický původ: narodil se v Kostarice peruánské matce a českému otci. Když mu byl rok, rodiče se přestěhovali zpět do Česka. V patnácti letech začal psát písničky a skládat hudbu, před dvěma lety vznikla první plnohodnotná skladba.

Nyní přichází s debutovým singlem vyprávějícím o dospívání, ztrátách dětských iluzí, vymezovaní vlastních hranic a touze napravit porušené rodinné vztahy. V písni ukazuje silný hlas a překvapivou zralost (na to, že mu není ještě ani dvacet). Skladbu doplňuje příjemným, skoro až filmovým a ničím nepodbízivým klipem, který natočil s režisérem Tomášem Krejčím a jehož ústředním tématem je příběh chlapce utíkajícího od rodičů v době rozvodu a hádek.

Se songem chce zabodovat v českém kole Eurovize, potažmo v celém světovém klání, a zkusit napodobit loňský úspěch Mikolase Josefa, který to dotáhl až na skvělé šesté místo. S prvotinou mu po producentské stránce pomohl Boris Carloff a k výslednému soundu dodává: "Jara vychází ze soulových kořenů a spojuje v sobě vintage zvuk s novým pohledem na to nejlepší z black music 60. let." A má pravdu. Čistý, jednoduchý, přitom velký, s přesahem, bez zbytečných navoněných přikrášlovadel, inspirovaný klasickým a silným soulovým soundem, který dokáže rozehřát i ledovec. Podle mě jeden z talentů, který, doufejme, v překalkulovaném mainstreamu nezapadne.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY